Controale surpriză la băncile din România. Bancherii sunt suspectați că ar fi făcut un cartel

DE Alexandra Lupascu | 06.09.2023 - 16:40
Controale surpriză la băncile din România. Bancherii sunt suspectați că ar fi făcut un cartel foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ (Colaj Newsweek România)

Consiliul Concurenţei este din nou în control la zece bănci. Inspectorii caută probe de cartel legate de Biroul de Credit, în telefoanele, computerele şi e-mailurile bancherilor.

SHARE

Consiliul Concurenţei este din nou în control la zece bănci. Inspectorii caută probe de cartel legate de Biroul de Credit, în telefoanele, computerele şi e-mailurile bancherilor.

Inspectorii Consiliului Concurenţei au descins, marţi, în sediile băncilor comerciale din ţară, fiind suspectate de înţelegere tip cartel, de data aceasta în legătură cu raportări în Biroul de Credit, arată sursele Profit.ro, după ce în noiembrie anul trecut un control similar a strâns probe de cartel la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR, conform observatornews.ro.

Consiliul Concurenței speră astfel că acolo va găsi noi probe

Consiliul Concurenţei investighează o posibilă înţelegere între 10 bănci pentru a creşte ratelor românilor.

De data asta, inspectorii au făcut controale până seara târziu şi, potrivit unor surse, acestea continuă şi azi. Instituţia strânge în continuare probe şi, de data asta, se uită la Biroul de Credit,o instituție care adună toate datele despre clienți.

Toate băncile comerciale din ţară raportează şi pot verifica în baza de date a Biroului de Credit, la care sunt asociate, clienţii care au întârziat cu mai mult de o lună achitarea ratelor la împrumuturi, persoanele care au comis fraude sau infracţiuni, stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, faţă de instituţiile financiare asociate în birou, precum şi clienţii care au dat informaţii false când au solicitat credite.

Citește și: Ciucă, despre impozitarea multinaționalelor: „Toți cei care fac profit în România să plătească taxe”

Baza de date a Biroului stochează şi informaţii pozitive, despre clienţii fără restanţe (produse de finanţare utilizate, inclusiv carduri de credit/overdraft sau credite nevoi personale, cu detalii despre valoarea creditelor, soldul rămas, rata lunară, limita cardului sau durata finanţării).

Lista neagră

Biroul realizează rapoarte de credit ale solicitanţilor de împrumuturi şi le calculează un scor al riscului de neplată. Baza de date poate fi consultată atât de bănci, cât şi de IFN-uri, asigurători, recuperatori de creanţe.

Biroul de credit a fost înfiinţat de 20 de bănci acţionare (18 azi) şi are în prezent 77 de instutuţii participante.

Citește și: Scăderea ratingului SUA să fie începutul unor corecții de durată la bursă ?

Consiliul Concurenţei poate face inspecţii inopinate la orice companie sau instituţie financiară din ţară şi poate ridica orice probă, dacă obţine autorizaţie de la Curtea de Apel şi dacă aceste controale sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării unor posibilele practici anticoncurenţiale.

Nicio inspecţie inopinată nu reprezintă o antepronunţare asupra vinovăţiei companiilor verificate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te