Obligaţia montării de repartitoare pe calorifere a fost impusă încă de acum 17 ani, prin legea ce prevedea serviciul public de alimentare cu energie termică, menită să implementeze principiul „plăteşti cât consumi”.
Newsweek a scris că repartitoarele pentru 3 camere costă în jur de 1.000 de lei.
Citește și: Cum îți aerisești corect caloriferele ca să economisești 400 lei. Cât te costă să pui repartitoare?
Dispoziţia a fost întărită ulterior printr-o lege ce face referire la eficienţa energetică, care a şi stabilit ca termen sfârşitul anului 2016.
„PNL a depus azi, la Senat, un proiect de lege prin care montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc se prelungeşte cu un an, până la 31 decembrie 2024”, anunţă PNL.
Citește și: Statistică îngrijorătoare: Iarna trecută, 9,3% din populaţia UE nu a reuşit să îşi încălzească casa
Consumatorii au scăpat de o cheltuială: montarea repartitoarelor nu mai este obligatorie
„În fiecare an se prelungește până la 31 decembrie. Este o obligație fără sancțiuni și termenul s-a prorogat în fiecare an.
Ar trebui de către autoritățile locale să fie sancționate nemontarea repartitoarelor. Până acum, de atâția ani, nu s-a întâmplat nimic și nici nu cred că se va întâmpla”, a spus Bogdan Varasciuc, director executiv al Modern Calor Botoșani.
Citește și: 300 lei plătesc în plus milioane de familii la încălzire. De ce sunt afectați cei mai săraci români
Legea 24/2023 stipulează că cei care nu se conformează acestei cerințe riscă să primească amenzi de până la 1.000 de lei.
,,Recomandarea noastră este să-și monteze repartitori pentru că vor constata că sumele plătite la energie termică vor scădea considerabil.
Mai ales cei care își montează primii într-un bloc fără repartitori vor constata o scădere a facturilor”, a mai declarat Varasciuc.