Consiliul Concurenţei: Cum fac bani grei, pe spinarea românilor, băieţii deştepţi din Energie

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.09.2024 - 09:48
Consiliul Concurenţei: Cum fac bani grei, pe spinarea românilor, băieţii deştepţi din Energie - Foto: Profimedia Images
Consiliul Concurenţei: Cum fac bani grei, pe spinarea românilor, băieţii deştepţi din Energie - Foto: Profimedia Images

Consiliul Concurenţei: Cum fac bani grei, pe spinarea românilor, băieţii deştepţi din Energie. Consiliul Concurenței analizează situația din piața de echilibrare de energie electrică, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului.

SHARE

Consiliul Concurenţei: Cum fac bani grei, pe spinarea românilor, băieţii deştepţi din Energie. Consiliul Concurenței analizează situația din piața de echilibrare de energie electrică, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Este analizat inclusiv comportamentul Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România.

Consiliul Concurenţei: Cum fac bani grei, pe spinarea românilor, băieţii deştepţi din Energie

“Analizăm ce se întâmplă pe piața de echilibrare a energiei electrice: verificăm dacă Hidroelectrica și-a îndeplinit angajamentele asumate în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața producerii și comercializării energiei electrice.

Angajamentele Hidroelectrica se referă la energia comercializată pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), dar comportamentul vizat avea impact și pe Piața de Echilibrare (PE)”, ne-a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

“În același timp, dacă există manipulări ale pieţei, va interveni ANRE, responsabilă în România de aplicarea REMIT, regulamentul european privind integritatea și transparența pieței angro de energie. De altfel, ANRE a sancționat în acest an mai multe companii pentru manipularea pieței”, a mai spus președintele Consiliului Concurenței.

Citeşte şi: Îngrijorări privind preluarea Profi de Mega Image. Consiliul Concurenței despre prețurile la raft

Pe de altă parte, autoritatea de Concurență arată și că a trimis Guvernului, Ministerului Energiei și ANRE o serie de propuneri pentru îmbunătățirea funcționării Pieței de Echilibrare.

“Pe termen scurt, considerăm că trebuie accelerate demersurile pentru calificarea unităților de producere a energiei electrice care pot participa la PE, ceea ce va echivala cu creșterea ofertei pe diferitele segmente de piață si va conduce la prețuri mai reduse pe PE.

De asemenea, credem ca este nevoie de mai multă transparență, în sensul în care Operatorul PE ar trebui să publice informații relevante cu privire la tranzacțiile realizate pe PE, dar cu anonimizarea companiilor, modul în care se realizează gestionarea dezechilibrelor, selectarea energiilor de reglaj, algoritmul de calcul al prețului de dezechilibru, precum și rapoarte periodice într-un spațiu dedicat, pentru a permite operatorilor sa anticipeze corect nevoile pieței”, a mai spus Bogdan Chirițoiu.

Citeşte şi: Consiliul Concurenței a găsit nereguli grave pe piața de citire a contoarelor de energie electrică

“Nu în ultimul rând, o altă măsură pe termen scurt pe care am menționat-o se referă la stimularea tranzacționării continue pe piața intrazilnică, piață cuplată la nivel european și imediat anterioară PE, mai ales în condițiile în care în iunie 2024 OPCOM a lansat mecanismul licitațiilor intrazilnice (IDA).

Utilizarea judicioasă a piețelor anterioare permite ajustarea pozițiilor jucătorilor de pe piață, atenuează dezechilibrele, deci implicit reduce cantitățile de energie tranzacționate pe PE.

Astfel, folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a îmbunătăți funcționarea pieței de energie, având în vedere impactul asupra tuturor ramurilor din economia națională”, a mai trasmis Cosiliul Concurenței., conform Economica.net.

Prețurile din piața de echilibrare de energie electrică de la București, care erau oricum ridicate, au atins valori extrem de mari la începutul acestei luni.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te