Potrivit lui Gentiloni, criza generată de războiul din Ucraina va duce la o perioadă de creştere mai lentă pentru cele 19 ţări care folosesc moneda euro.
Previziunea blocului european, privind creştere de 4% în 2022, emisă cu puţin timp înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, va trebui revizuită în scădere, a spus el, notează news.ro, citânt CNBC.
Citește și: Țările baltice, Letonia, Estonia şi Lituania, nu mai importă gaze din Rusia
Cu toate acestea, într-o încercare de a atenua această evaluare defavorabilă, Gentiloni a spus că nu există nicio perspectivă de recesiune.
”Lucru bun este că am intrat în această criză acum cinci săptămâni de pe o poziţie bună, în care anticipam pentru anul acesta o creştere de 4%”, a declarat Gentiloni pentru CNBC la Forumul Ambrosetti din Cernobbio, Italia.
”Cred că nu riscăm să intrăm pe un teritoriu negativ în general în 2022”, a adăugat el.
Perspectivele economice depind de trei factori
Gentiloni a spus că perspectivele economice depind de trei factori: durata atacului Rusiei în Ucraina, dacă dinamica sancţiunilor se va răspândi asupra exporturilor de energie ale Rusiei şi modul în care criza din Ucraina poate afecta încrederea investitorilor şi a consumatorilor.
”De aceea cred că trebuie să ne asigurăm cetăţenii, oamenii de afaceri că da, va încetini creşterea, dar nu vom intra într-o recesiune”, a spus Gentiloni.
Comentariile sale au făcut reluat observaţiile făcute de Gentiloni la începutul săptămânii, în care a subliniat importanţa asigurării că redresarea economică nu va fi deraiată de acţiunile Kremlinului şi a spus că criza din Ucraina nu trebuie să conducă la o divergenţă sporită în bloc.
Se crede că UE pregăteşte noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, deşi Gentiloni a declarat sâmbătă pentru Reuters că orice măsuri suplimentare ar fi luate nu ar afecta sectorul energetic.