Claudiu Năsui (USR): Pachetul de măsuri economice vehiculat de guvern este unul foarte slab

DE Mircea Marian | Actualizat: 18.03.2020 - 12:40
Claudiu Năsui Foto: Inquam

Newsweek România continuă seria articolelor despre modul în care România va ieși din criza economică generată de coronavirus cu opinia deputatului USR Claudiu Năsui. El arată că statul trebuie să lase mai mulți bani în economie ca să o ajute să se adapteze cât mai rapid.

SHARE

Criza prin care vom trece nu este doar medicală, ci și economică. Pentru a ieși cu bine din această criză, trebuie acționat de pe acum și cu curaj.

Intrăm în criza economică foarte șubreziți. Economia privată, cea care asigură 92% din toate veniturile statului, este deja slăbită de la taxarea haotică și supra-reglementarea din ultimii ani. În același timp, statul și-a crescut semnificativ cheltuielile de la an la an. Salariul mediu la stat a ajuns să fie mai mare cu peste 1.600 de lei pe lună decât salariul mediu din sectorul privat.

Guvernul trebuie să ia măsuri urgente și curajoase altfel economia privată va suferi enorm. Ce va face statul săptămânile acestea pentru economie este crucial. Fără economia privată nu o să avem din ce plăti salariile și serviciile publice.

Din ce am văzut până acum, pachetul de măsuri economice vehiculat de guvern este unul foarte slab.
Pachetul se bazează în special pe amânarea plății impozitelor cu 60-90 de zile. Dar simpla amânare a plății câtorva impozite este total insuficientă. Ce se va întâmpla după 60-90 de zile? Companiile care practic nu au mai avut deloc activitate, vor avea deodată bani cât pentru trei luni de activitate? Evident că nu.

Citește și Valentin Ionescu: Producția industrială nu trebuie să înceteze, altfel ne prăbușim

Măsurile din pachet arată și o profundă neînțelegere a faptului că această criză nu ne va lăsa neschimbați. Economia va trece printr-o tranziție de la economia pre-epidemie, la cea post-epidemie. Unele industrii precum turismul și călătoriile vor avea mult de suferit pentru că cererea pentru ele se va prăbuși. Alte industrii precum curieratul sau serviciile la domiciliu, vor exploda.

Statul ar trebui să ușureze această tranziție pe cât posibil și să-i minimizeze costurile sociale. Problema e mai profundă decât amânarea unor simpli termeni de plată a impozitelor.

Ce trebuie făcut concret? Statul trebuie să lase mai mulți bani în economie ca să o ajute să se adapteze cât mai rapid și cu cât mai puțină durere. Dar nu trebuie să lase banii aceștia oriunde în economie, ci în piața muncii, în special pentru cei cu salarii mici. Astfel cei mai ajutați vor fi cei cu salarii mici și firmele cu mulți angajați.

De multă vreme USR a susținut Zero Taxe pe salariul minim. Până acum această măsură era una bună de care România avea nevoie pentru a deveni competitivă și pentru a rezolva o sumedenie de alte probleme.

Acum, această măsură a devenit necesară ca să ne salvăm economia. Economia nu este ceva abstract. Economia suntem noi. Noi în calitate de producători. Noi în calitate de consumatori. Noi în calitate de deținători ai unui depozit bancar și a unui cont de pensii de pilon 2.

Statul ar trebui imediat să scutească de impozit primii 2.000 de lei din salariu. Astfel, românii vor încasa mai mulți bani într-un moment de cumpănă. Dar și firmele vor putea renegocia salariile brute astfel încât să-și poată menține cât mai mult din forța de muncă, fără să afecteze netul angajaților.

 Principalele firme care ar beneficia ar fi tocmai cele care au cele mai mari forțe de muncă, și care sunt deci important de ajutat din punct de vedere social.

Reducerea fiscalității pe muncă, făcută în acest mod, nu necesită birocrație și se poate face imediat. În felul acesta ajutăm automat și tranziția forței de muncă către noile sectoare, iar asta fără să treacă prin pixul unui politician, care să aleagă el în funcție de grupurile de interese care îl susțin, unde să meargă banii.

Dacă înainte era o măsură bună pe care era bine să o facem, acum devine o măsură necesară pe care trebuie să o facem pentru a salva economia României și a înlesni tranziția către economia post-Coronavirus.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te