Cîţu: Investiţiile în economie au crescut cu 3,9 miliarde lei faţă de 2020 şi cu 7,3 faţă de 2019

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 29.06.2021 - 17:34
Cîţu: Investiţiile în economie au crescut cu 3,9 miliarde lei faţă de 2020 şi cu 7,3 faţă de 2019. / Foto: digi24.ro

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, la dezbaterile de la moţiunea de cenzură, că actualul guvern a alocat sume record pentru investiţii, la nivelul ultimilor zece ani.

SHARE

"Am alocat la buget cea mai mare sumă din ultimii 10 ani: 61,4 miliarde de lei sau 5,5% din PIB, cum vreţi. Şi tot aşa continuăm. Sunt sume record, iar diferenţa clară faţă de PSD este că noi aceşti bani nu doar îi alocăm în buget, îi şi investim, iar la fiecare rectificare bugetară nu îi tăiem, cum îi tăiaţi dumneavoastră ca să ajungă banii baronilor PSD, îi continuăm cu investiţii.

"În total, vorbim de aproape 175 de miliarde de euro care vor intra în economia României doar pentru investiţii”

Cifre, domnilor: în 2021, faţă de 2020, investiţiile în economie deja după cinci luni de zile sunt mai mari cu 3,9 miliarde de lei, aproape un miliard de euro, deja. Faţă de 2019, când dumneavoastră eraţi la guvernare, 7,3 miliarde de lei, deja, investiţii", a spus Cîţu, în plenul reunit al Parlamentului.

Citește și: Ciolacu, către Cîţu: PSD este mai bun decât toată coaliţia voastră de pierzători

Potrivit premierului, cele 76 de miliarde de euro provenite din PNRR şi alte fonduri europene, la care se vor adăuga "cel puţin" 98 de miliarde de euro de la bugetul de stat, vor merge în investiţii până în 2028.

"În total, vorbim de aproape 175 de miliarde de euro care vor intra în economia României doar pentru investiţii. Ca să înţelegeţi importanţa sumei, vă dau ca termen de comparaţie PIB-ul României, care este de aproximativ 213 miliarde de euro. Deci, în economie intră 175 de miliarde, cel puţin, de euro, într-o economie cu un PIB de 213 miliarde de euro. Ei, asta numesc eu veşti fantastice pentru români în perioada următoare şi un impact pozitiv pentru viaţa lor", a precizat premierul.

El a invocat datele Eurostat, potrivit cărora în România sunt cele mai ieftine alimente din Uniunea Europeană, şi a menţionat că acest lucru va duce la o creştere a consumului.

Citește și: VIDEO Iohannis: Ieşirea din criza economică nu se realizează prin austeritate, ci prin investiţii

"Alimentele sunt ieftine, puterea de cumpărare creşte, creşte şi consumul. Românii sunt mai fericiţi. Institutul Naţional de Statistică a anunţat o creştere semnificativă a puterii de cumpărare. Câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,9% în aprilie 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dar, şi mai important şi foarte mare atenţie - datele INS au arătat o creştere semnificativă a puterii de cumpărare cu 8,4%", a precizat el.

România înregistrează "cea mai rapidă revenire economică din istorie"

Conform premierului, România înregistrează "cea mai rapidă revenire economică din istorie", în urma celei mai mare crize economice din ultima sută de ani.

"FMI estimează o creştere economică pentru acest an de 7 procente. Asta spuneţi dumneavoastră că este criză, România este în criză când avem o creştere economică de 7 procente? Ar trebui să vă luaţi poveştile şi să le verificaţi din nou. (...) 60% dintre managerii români sunt optimişti cu privire la revenirea economiei, potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers. (...) Nu ştiu dacă mai este nevoie să vă aduc aminte cât de îngroziţi erau cei din sectorul privat în timpul guvernării socialiştilor. Mai ţineţi minte ordonanţa 114 cu care aţi spus în genunchi toată economia? Mai ţineţi minte când voiaţi să naţionalizaţi Pilonul 2 de pensii?", a adăugat Florin Cîţu.

Şeful Executivului a reamintit că guvernul şi-a menţinut promisiunea de a nu creşte taxele. El a arătat totodată că au crescut veniturile la buget ca urmare a conformării voluntare.

"Atunci când statul îşi plăteşte facturile la timp şi nu hărţuieşte antreprenorii, veniturile la buget cresc. It's that simple! Veniturile în 2020 faţă de 2019 au crescut cu 1,7 miliarde de lei. În 2020 faţă de 2018 - 27,4 miliarde de lei. Anul acesta venituri mai mari decât anul trecut. Este simplu", a spus el.

Pe de altă parte, Florin Cîţu le-a reproşat social-democraţilor că ar fi făcut "tot posibilul să blocheze" vaccinarea.

"Aţi văzut dumneavoastră vreun lider al PSD să meargă într-un centru de vaccinare în ţara asta să promoveze vaccinarea? Aţi văzut undeva aşa ceva? Vreau să mi-l arătaţi. Unde au fost aceşti lideri în această perioadă, în afară de a spune că această campanie nu funcţionează? Niciunul nu a ieşit public să susţină campania de vaccinare", a precizat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te