Ciolacu:„Când intrăm în magazin, în primul rând să punem mâna pe produsele româneşti”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.10.2022 - 12:12
Ministrul agriculturii, Petre Daea și liderul PSD, Marcel Ciolacu- Foto: Captură video Digi 24

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, încurajează consumul de produse românești și spune că „oricum vom avea producţie, dar nu va veni un an uşor anul viitor, dacă nu ne mobilizăm pe toate sectoarele (...) să promoveze în primul rând produsele româneşti”.

SHARE

 „Cu toţii ştim că nu a fost un an formidabil nici în domeniul agriculturii, am avut şi seceta şi războiul, au fost nişte fluctuaţii ale preţurilor la grâne, din cauza războiului din Ucraina.

Cert este că anul acesta am produs dublu faţă de cât consumă România, la grâu, am avut proiecte şi programe de ajutor, în jur de 500 de milioane de euro.

A reuşit o performanţă domnul ministru Petre Daea şi este prima dată când subvenţia de la jumătatea lunii octombrie nu se mai dă avans 50%, ci 70%, ținând cont de faptul că a fost secetă, se pare că e vorba de 1,3 miliarde de euro”, a spus Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

El a mai afirmat că „a fost o prioritate şi a PSD şi a coaliţiei industria alimentară şi au venit cu plafonarea preţului la energie, cu 3.000 de lei, la fel ca în construcţii, şi în agricultură”.

„Avem şi inflaţie din cauza scumpirii la produsele alimentare. Încet, încet, nu numai în România, ci în întreaga Europă şi m-am uitat cu domnul ministru al Finanţelor şi pe cifrele din ţări cu economii mult mai consolidate, de exemplu Germania care este un motor economic al Europei, consumul, încet, încet începe să scadă şi trebuie să fim corecţi cu noi toţi.

Dacă nu ne implicăm şi nu cumpărăm cu prioritate produse româneşti, şi anul acesta, mai ales că intrăm în perioada de sărbători de iarnă dar şi anul viitor, numai aşa, noi, românii, ne ajutăm noi pe noi”, a afirmat preşedintele PSD.

El a menţionat că a încurajat producătorii să ajungă procesatori.

Citește și: Statul a stabilit coșul minim lunar pentru un adult: 999 de lei. Cât e pragul minim pentru o familie

„Dacă nu ne implicăm noi toţi, nu vorbim de politicieni, noi vorbim de români, dacă nu ne implicăm ca prioritar să cumpărăm produse româneşti nu dăm nicio şansă nici industriei româneşti nici locurilor de muncă”, a afirmat Ciolacu.

Preşedintele PSD a ţinut să precizeze că foarte mulţi producători spun că ar trebui un ajutor mai mare de la HORECA.

„Ştim cu toţii, statul român a ajutat şi industria alimentară dar a ajutat şi HORECA, poate ar trebui să ne aşezăm cu toţii la masă şi domnul ministru se aşază deja cu retailerii astfel încât să promoveze cât mai mult în supermarketuri produse româneşti.

Citește și: VIDEO F-35, singurul avion din lume care poate lovi ținte din Crimeea. Trebuie lansat din România

Trebuie găsit un echilibru, trebuie să înţelegem că, în momentul în care statul ajută să depăşeşti un moment greu cum a fost la HORECA pe timpul pandemiei, şi tu, HORECA, la rândul tău trebuie să ajuţi producătorii români.

Cred că ăsta este pasul de urmat, ştim toţi, nu are rost să minţim şi să ne păcălim, vom avea producţie, la Daea, când nu e ploaie, vine cu ploaia, oricum vom avea producţie dar nu va veni un an uşor anul viitor, dacă nu ne mobilizăm pe toate sectoarele, HORECA, restaurante, supermarketuri, să promoveze în primul rând produsele româneşti, şi noi, când intrăm în magazin, în primul rând să punem mâna pe produsele româneşti”, a mai spus liderul social-democrat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te