Chirițoiu, Concurență: Nu vrem dependență de Rusia. În vară, a avizat un proiect energetic rusesc

DE Stelian Negrea | Actualizat: 08.09.2023 - 14:50
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței Foto: INQUAM Photos/Sabin Cirstoveanu

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, afirmă că Europa vrea să fie mai puțin dependentă energetic de Rusia. În vară, Consiliul Concurenței a avizat favorabil un megaproiect energetic al companiei Alro Slatina. Deținută de un oligarh rus. Vitaly Machitsky.

SHARE

Autoritățile române se adâncesc  în dublul limbaj în relația cu Federația Rusă. 

Pe de o parte susțin că vor să își reducă dependența energetică de Federația Rusă. Iar pe de altă parte aprobă cu lejeritate proiecte energetice rusești. 

Deținute în România de oligarhul rus, Vitaly Machitsky. Împreună cu companii de stat. Finanțate cu bani de la bugetul de stat. 

Oligarhul rus a beneficiat de o susținere puternică din partea statului român. Care i-a dat ajutoare de stat de 200 milioane Euro. 

Citește și: EXCLUSIV România a ieșit din două dintre „băncile lui Putin” în 464 zile. De ce a rămas în a treia

Chirițoiu nu vrea dependență de ruși

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat azi la summitul Inițiativa celor Trei Mări desfășurat la București că Europa trebuie să-și reducă dependența energetică de Rusia. 

„În ceea ce privește necesitatea independenței energetice, mai ales în contextul crizei din Ucraina, sunt două aspecte: 1) tranziția energetică – una complicată pentru toate stările membre și 2) noi ca Europă, vrem să fim mai puțin dependenți – e foarte greu să produci tu la un cost rezonabil, ideea este să nu ai o dependență puternică, mai ales de un singur jucător cu interese adverse nouă, cum este Rusia”, a afirmat Chirițoiu citat de PS News. 

Summitul Inițiativa celor 3 mări e menit tocmai să sprijine crearea unui bloc politico-economic al țărilor din Estul Europei care să recupereze decalajele față de restul Europei. 

Și să se opună agresiunii rusești. 

România este unul dintre membrii fondatori alături de Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

În vară aproba un proiect energetic rusesc

Consiliul Concurenței a aprobat în iunie 2023 constituirea unei companii care să dezvolte o centrală electrică în pe gaz la Ișalnița. 

Dezvoltatorii acestuia sunt Complexul Energetic Oltenia (CEO) deținut de statul roman și producătorul de aluminiu, Alro Slatina. 

Controlată majoritar de oligarhul rus Vitaly Marchisky. Care mai deține în România și Alum Tulcea. 

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Valoarea totală a investiției în noua centrală de la Ișalnița este de 506 milioane Euro. Capacitatea acesteia va fi de 700 Mwh. Cât un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă.

Investiția va fi finanțată în proporție de 50% din Fondul de modernizare aflat la dispoziția Ministerului Economiei din subordinea Guvernului României. 

Ajutoare de stat pentru oligarhul rus

Statul roman a continuat nestingherit sprijinul susținut pentru compania controlată de oligharhul rus. 

Newsweek România a scris cum Alro Slatina a beneficiat de un ajutor de stat de 82 milioane din partea statului român. Cu două săptămâni înainte ca Federația Rusă să invadeze în februarie 2022 Ucraina.

Citește și: EXCLUSIV Oligarhul care aduce gaz rusesc în România - ajutor de 1 miliard de lei de la statul român

Potrivit informațiilor obținute de Newsweek România, ALRO și ALUM au beneficiat în ultimii patru ani de ajutoare de la statul român în valoare de un miliard de lei (aproximativ 200 de milioane de euro). 

Mai mult, magnatul rus controlează compania Imex Oil Limited înregistrată în Nicosia, Cipru, prin intermediul căreia importa în România gaze naturale de la gigantul Gazprom, folosit de Putin ca instrument de șantaj geopolitic. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te