Cheltuirea banilor din PNRR, supraveghetă de oamenii lui Dragnea de la CC. Ghinea nu e deranjat

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.06.2021 - 10:18
Cheltuirea banilor din PNRR, supraveghetă de oamenii lui Dragnea de la CC. Ghinea nu e deranjat. / Foto: observatornews.ro

Modul în care vor fi cheltuite cele peste 29 de miliarde de euro din PNRR va fi supravegheat de Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi (CC), condusă de apropiaţi ai lui Liviu Dragnea, printre care se numără şi fostul senator PSD Niculae Bădălău.

SHARE

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, susţine că Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi performează şi nu ia decizii politizate.

Apropiații lui Dragnea de la Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi 

Autoritatea de Audit e condusă de un preşedinte şi de doi vicepreşedinţi numiţi politic.

Şeful instituţiei e Lucian Dan Vlădescu, promovat de PSD în 2017, în plină era Dragnea. Între 2012 şi 2013, Vlădescu a condus Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), fiind numit în această funcţie de premierul de atunci Victor Ponta, la insistenţele lui Liviu Dragnea, susţin surse politice pentru News.ro. În vara lui 2013, Vlădescu a demisionat cu scandal din fruntea ANRMAP, după ce a susţinut modificarea legii, astfel încât pragul pentru achiziţii directe, fără licitaţie, să fie ridicat de la 15.000 de euro la 100.000 de euro.

Citește și: Laura Codruța Kovesi și Parchetul European, în Wall Street Journal: „Europa are un nou polițist“

Florin Tunaru, originar din Teleorman, e vicepreşedintele Autorităţii de Audit tot din 2017. Acesta a lucrat cu Liviu Dragnea la CJ Teleorman, ca şef de serviciu şi, ulterior, director executiv la Direcţia de Contabilitate. În perioada 2010-2011, Tunaru l-a consiliat pe şeful CJ Teleorman Liviu Dragnea în domeniul financiar-contabil şi al finanţelor publice. In timpul guvernarii USL, a fost numit vicepresedinte al ANAF, tot cu susţinerea lui Dragnea.
 
Şi fostul senator PSD Niculae Bădălău ocupă un post de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit. În 1988, Bădălău a fost condamnat pentru că a furat patru saci cu grâu dintr-un depozit al statului. Bădălău a primit la acea vreme o pedeapsă de un an de închisoare, pe care nu a mai executat-o, pentru că Nicolae Ceauşescu, cu ocazia aniversării a 70 de ani, a amnistiat toate condamnările mai mici de 10 ani.  Bădălău apucase totuşi să stea două săptămâni în arest.

Citește și: EXCLUSIV Vinovații din dosarul „Frontieriștilor”, căutați pentru pedeapsă. Mărturii și documente
 
Niculae Bădălău nu ar fi putut ajunge vicepreşedinte al Curţii de Conturi dacă, în urmă cu patru ani, nu ar fi modificat legea în interesul său. Articolul 47 din Legea de funcţionare a Curţii de Conturi (94/1992) impunea la acel moment trei criterii pentru ocuparea posturilor de preşedinte sau vicepreşedinte: „studii superioare economice sau juridice, vechime de minimum 10 ani în specialitatea studiilor absolvite şi pregătire profesională temeinică“. Cum Nicolae Bădălău e de profesie inginer, n-ar fi putut ajunge şef al Curţii de Conturi. Prin urmare, Bădălău a depus personal un amendament la lege, astfel încât a adăugat o profesie la condiţiile de studii: „economice, juridice sau inginereşti”. Amendamentul a fost adoptat cu majoritate de voturi, căci PSD deţinea controlul în Parlament.

Acesta nu a ajuns la conducerea Curţii de Conturi, însă în vara anului 2020, a devenit vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi, exact în baza legii modificate de el cu trei ani înainte.

Ghinea susține că Autoritatea de Audit performează

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a susţinut, în emisiunea Insider politic de la Prima TV, că Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi este o instituţie care performează.

”Relaţia instituţională dintre ministerul pe care-l conduc şi această Autoritate de Audit este foarte bună. Chiar zilele trecute m-am întâlnit cu şeful Autorităţii de Audit şi cu mai mulţi auditori, printre care şi domnul Bădălău. Avem o relaţie instituţională foarte bună si discuţia a fost despre care va fi procesul de auditare din PNRR. Sunt optimist. Nu e decizia mea cine este acolo, este decizia statului român. Autoritatea de Audit este o instituţie care performează, totuşi. Aşa cum noi ( Ministerul Fondurilor Europene - n.r.) suntem punctul de legătură al  Comisiei Europene pe modul în care se face programarea, se cheltuie banii, aşa sunt ei punctul de legătură al Curţii de Auditori a Uniunii Europene. Această Autoritate de Audit nu ia decizii politizate, tocmai pentru ca îi controlează şi pe ei cei de acolo (Bruxelles- n.r).  Sunt obligat să am încredere şi chiar am”, a spus Cristian Ghinea in emisiunea Insider politic, informează News.ro.

El a refuzat să facă alt comentariu pe acest subiect.

Ministrul Cristian Ghinea a vorbit în emisiune despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi despre negocierile cu Comisia Europeană pe acest subiect, despre PSD şi modul în care Vasile Dîncu şi Marcel Ciolacu se raportează la Liviu Dragnea, despre sistemul de pensii. şi despre relaţiile din USR PUS şi alegerea conducerii alianţei.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.