Ce suprafață irigă România? Depinde pe cine întrebi. Miniștrii care au lăsat pământul fără apă

DE Petre Bădică | Actualizat: 30.08.2022 - 19:03
Petre Daea - Foto: Facebook
Petre Daea - Foto: INQUAM PHOTOS/ Alberto Grosescu

În timp ce România se usucă la propriu, guvernanții și specialiștii nu se pot decide care este suprafața irigată a României. Trei surse și tot atâtea răspunsuri diferite.

SHARE

Prima sursă de informații este la Institutul Național de Statistică. Cifrele lor spun foarte clar la capitolul „suprafața terenurilor amenajate cu lucrări de irigații  și suprafața agricolă irigată, pe categorii de folosiță a terenurilor” că ar fi vorba de 3,17 milioane de hectare. În ultimii ani suprafața ar fi crescut cu 20.000 de hectare dacă ne raportăm la 2015.

Raportat la anul 1997 sunt cu 10.000 de hectare de irigații mai puține, potrivit datelor consultate de Newsweek România. INS nu spune pe câte din cele 3 milioane de hectare merg instalațiile de irigare.

Poate să fie vorba de 500 mii de hectare

Specialiștii spun că nici pe departe România nu „udă” atâta teren. Foarte probabil INS a calculat suprafața totală cu irigații amenjate înainte de 1989 și care, în mare parte, nu mai funcționează. După Revoluție, sistemele de irigații nu au mai fost întreținute și s-au deteriorat după ce au trecut din grija statului în domeniu privat.

Specialiștii susțin că suprafața de aproximativ 3 milioane de hectare de irigații existente în Epoca Ceaușescu este corectă.

Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare susține că suprafața irigabilă a fost, anul trecut de un milion de hectare, dar a existat apă și presiune pentru livraraea pe 750 mii de hectare.

„Cred că este cam puţin să se irige 785.000 de hectare la nivel naţional în 2021, dar nu cred că ANIF este capabil să furnizeze apă nici pentru această suprafaţă“, susţine Dragoş Costin Telehuz, preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Ialomiţa, citat de zf.ro

El a susținut că, în 2020, s-au irigat mult mai puțin, 500.000 de hectare, în total. Acesta crede că problema României este că infrastructura principală de irigaţii este pe domeniul public şi nu poate fi refăcută decât de ANIF, căci „dacă putea fi făcută de antreprenori era reabilitată de mult“.

Guvernul are alte cifre

Suprafaţa irigată a României va creşte de la 1,8 milioane de hectare la 2,6 milioane de hectare, cu investiţiile care se vor face în următorii ani, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru. La finalul şedinţei de Guvern, purtătorul de cuvânt a anunțat că până în 2027 este alocată suma de 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii de irigaţii.

 “În şedinţa de Guvern, a fost aprobată lista pentru amenajările de irigaţii pentru care se va reacorda caracterul de utilitate publică. Totodată, şi modificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România, în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă totalul fondurilor alocate de la bugetul naţional până în anul 2027. Mai concret, cu această finanţare va creşte viabilitatea economică a sistemelor de irigaţii, amenajându-se chiar sisteme noi de la 101 la 189, ridicându-se astfel de la 1,8 milioane de hectare, suprafaţa irigată a României la 2,6 milioane de hectare”, a afirmat Dan Cărbunaru la începutul lunii august.

Cine au fost ultimii miniștrii de la agricultură

Un număr de aproape 20 de miniștri au ocupat portofoliul de la Agricultură după Revoluție. Printre cei mai longevivi se află Valeriu Tabră care a condus ministerul între 1994 și 1996 și apoi între 2010 și 2012.

Ioan Avram Mureșan a condus ministerul între 1998 și 2000. Pe 14 februarie 2012 instanța supremă i-a condamnat pe foștii miniștri Decebal Traian Remeș și Ioan Avram Mureșan la câte trei ani de închisoare cu executare, în dosarul în care sunt acuzați de fapte de corupție

Patru ani de zile a stat în fruntea ministerului Ilie Sârbu între 2000 și 2004. Este socrul lui Victor Ponta  Și, azi, deține o poziție importantă și bănoasă la Curtea de Conturi.

Citește și: Curtea de Conturi - „Cimitirul elefanților” PSD. Control pe cheltuieli de 17 miliarde euro anual

Gheorghe Flutur a condus ministerul între 2004 și 2006. Este președintele Consiliului Județean Suceava.

Daniel Constantin a fost ministru între 2012 și 2015. A fost un apropiat al lui Dan Voiculescu și a avut mai multe poziții cheie în partidul condus de acesta. A fost președinte al Partidului Conservator, copreședinte al Partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) și fondator al Partidului Pro Romania.

Petre Daea a fost de trei ori ministru al Agriculturii, șase luni în 2014, apoi între ianuarie 2017 și noiembrie 2019. A revenit anul acesta în poziția de ministru. Newsweek a scris, în exclusivitate, despre faptul că a terminat școala de partid Ștefan Gheorghiu și că a fost un susținător al regimului Ceaușescu.

Citește și: Daea, noul ministru al Agriculturii. Student de 10 la materialism dialectic și agronomie socialistă

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te