Ce sunt eco-taxele care vor scumpi toate hainele vândute în România? Când vor fi introduse?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 23.02.2024 - 16:34
Ce sunt eco-taxele care vor scumpi toate hainele vândute în România? Când vor fi introduse? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Parlamentul European a sprijinit propunerea Comisiei Europene de a introduce taxe pe produse textile până la 1 ianuarie 2025.

SHARE

Noile norme europene au ca scop reducerea cantității de deșeuri generate de industria textilă, care este al patrulea cel mai mare poluator după industria alimentară, construcții și industria mobilă. 

Un instrument pentru atingerea acestui obiectiv este extinderea responsabilității producătorilor de textile, care sunt obligați să acopere costurile de gestionare a acestui tip de deșeuri prin plata unor taxe pe produs (eco).

Ce sunt eco-taxele care vor scumpi toate hainele vândute în România? Când vor fi introduse?

Se așteaptă ca aceste măsuri să stimuleze investițiile în cercetare și dezvoltare și crearea de textile mai durabile, care pot fi reciclate și reutilizate.

Noile norme au apărut săptămâna trecută, când Comisia pentru mediu a Parlamentului European a susținut proiectul de modificare propus de Comisia Europeană la Directiv a-cadru privind deșeurile (DCD), care impune statelor membre ale Uniunii Europene (UE) să introducă un sistem de responsabilitate extinsă a producătorului (EPR) și în industria textilă.

Citește și: Noi proteste în Sănătate. Sute de medici amenință cu greva generală. Au fost chemați la discuții

Potrivit proiectului de modificare a directivei, statele membre trebuie să asigure colectarea separată a textilelor în vederea reutilizării, a pregătirii pentru reutilizare și a reciclării până la 1 ianuarie 2025.

Noile norme vizează textilele, îmbrăcămintea și accesoriile, lenjeria de pat, inclusiv covoarele, saltelele și produsele care conțin materiale legate de textile, cum ar fi pielea, cauciucul sau plasticul.

De ce este necesară introducerea eco-taxelor pe produsele textile?

Supraproducția de textile și înmulțirea deșeurilor generate de acestea stau la baza necesității ca producătorii să își asume responsabilitatea financiară.

Mai puține deșeuri în depozitele de deșeuri și un consum mai rațional al resurselor naturale prin reciclare se numără printre obiectivele pe termen lung ale Strategiei UE pentru textile durabile și circulare.

Citește și: Casa de Pensii explică noile schimbări în calcularea pensiei în 2024. Afectați: 5.000.000 pensionari

Europa promovează în mod activ economia circulară și colectarea separată a textilelor ca element-cheie al acestei abordări. Scopul este de a păstra textilele în uz cât mai mult timp posibil prin reciclare și reutilizare.

Statisticile alarmante subliniază și mai mult necesitatea urgentă de a aborda criza deșeurilor textile:

Mai puțin de 1% din toate textilele din lume sunt reciclate în produse noi

12,6 milioane de tone de deșeuri textile sunt generate anual în UE, numai îmbrăcămintea și încălțămintea reprezentând 5,2 milioane de tone, ceea ce echivalează cu 12 kg de deșeuri pe an de persoană;

doar 22% din deșeurile textile sunt colectate separat pentru reutilizare sau reciclare;

Impuritățile sintetice și coloranții industriali din deșeurile textile sunt responsabili pentru aproximativ 35% din microplasticele eliberate în mediu (un tricou din poliester poate avea nevoie de până la 200 de ani pentru a se degrada).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te