Ce subvenții au fost tăiate anul acesta de pe listă? Agricultorii trebuie să știe ultimele schimbări

DE Alexandra Lupascu | 21.03.2024 - 08:22
Ce subvenții au fost tăiate anul acesta de pe listă? Agricultorii trebuie să știe ultimele schimbări Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Terenul pârloagă va fi exclus anul acesta de la plata subvenției APIA pe hectar. Terenurile scoase din circuitul agricol, inclusiv în cursul anului de cerere, nu sunt eligibile la plăţile pe suprafaţă.

SHARE

Terenul pârloagă declarat/determinat pe același amplasament mai mult de 4 ani este exclus anul acesta de la plata subvenției APIA pe suprafață, precizează un proiect de Ordin MADR care stabilește condiții pentru toate subvențiile agricole.

Nu se acordă plăţi pentru suprafaţa care depăşeşte suprafaţa maximă eligibilă a blocului fizic.

Ce subvenții au fost tăiate anul acesta de pe listă? Agricultorii trebuie să știe ultimele schimbări

Nu sunt incluse în hectarul eligibil:

a) suprafeţele compacte sau însumate mai mari de 100 de metri pătraţi care nu sunt utilizate pentru activităţi agricole, cum ar fi cele ocupate de vegetaţie forestieră, iazurile naturale permanente şi a drumurilor/aleilor de exploatare din interiorul suprafeţei parcelei agricole, inclusiv din sere şi solarii cu lăţimea de maximum 2,5 m inclusiv, conform agroinfo.ro.

b) drumurile/aleile de exploatare din interiorul suprafeţei parcelei agricole, inclusiv din sere şi solarii a căror lăţime este mai mare de 2,5 m.

Suprafaţa de teren ocupată de orice tip de construcţie, indiferent de mărime, nu este eligibilă la plată, cu excepția suprafeţelor de teren ocupate cu sere şi solarii.

Terenurile scoase din circuitul agricol, inclusiv în cursul anului de cerere, nu sunt eligibile la plăţile pe suprafaţă.

Care sunt criteriile de eligibilitate

Citește și: Omizile fac ravagii în Delta Dunării: 4.000 de hectare de arbori au fost afectate. Se usucă în masă

Nu sunt eligibile la plată următoarele suprafeţe:

a) suprafeţele agricole pe care se constată că în urma controalelor administrative sau controalelor la faţa locului, inclusiv cele pentru actualizarea blocurilor fizice nu s-a desfăşurat activitatea agricolă prevăzută la pct. 4.1.1 din PS 2023-2027;

b) suprafeţele din rezervaţiile ştiinţifice, zonele de protecţie strictă din parcurile naţionale, 

parcurile naturale sau din rezervaţii ale biosferei şi amenajările peisagistice, spre exemplu Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”, Parcul Naţional Munţii Rodnei.

Sunt eligibile la plată suprafeţele agricole situate în zonele de protecţie integrală şi zonele de conservare durabilă (zonele-tampon) din parcurile naţionale şi naturale pe care se pot desfăşura activităţi agricole, cu respectarea măsurilor impuse în planul de management al ariei protejate, compatibile cu cerinţele pentru măsurile de sprijin direct.

Citește și: Peste 400 de kilograme de pește confiscate în Deltă. Nici sturionii nu au scăpat de furia pescarilor

c) suprafeţele amenajate ca terenuri permanente de sport;

d) suprafeţele aferente aeroporturilor şi culoarelor de siguranţă, suprafeţele aferente aerodromurilor şi/sau heliporturilor;

e) suprafeţe aferente zonelor sportive/de agrement (parcuri, pârtii de schi) care sunt scoase din circuitul agricol;

f) suprafeţe utilizate de unităţile militare;

g) suprafeţele de teren aferente lucrărilor de consolidare, de protecţie şi de apărare şi terenul aferent elementelor infrastructurii autostrăzilor şi drumurilor naţionale aparţinând domeniului public al statului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te