Ce produse cu îndulcitori nu se scumpesc. Nu corespund definiţiei legale

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.01.2024 - 11:39
Ce produse cu îndulcitori nu se scumpesc. Nu corespund definiţiei legale - Foto: Pexels/Towfiqu barbhuiya

Ce produse cu îndulcitori nu se scumpesc. Nu corespund definiţiei legale. Scăpare a legiuitorului sau intenţie, există anumite produse care rămân la cota de TVA.

SHARE

Ce produse cu îndulcitori nu se scumpesc. Nu corespund definiţiei legale. Scăpare a legiuitorului sau intenţie, există anumite produse care rămân la cota de TVA veche, de 9%, scăzută acum câţiva ani de la cea regulară.

Printre măsurile fiscale luate anul trecut, a fost şi cea de revenire a produselor cu zahăr adăugat la cota de TVA de 19%, după ce acum câţiva ani fuseseră scăzute la 9%.

Ce produse cu îndulcitori nu se scumpesc. Nu corespund definiţiei legale

Dar există şi unele la care legiuitorul nu s-a gândit sau care au scăpat ochiului său vigilent: cele care folosesc îndulcitori artificiali.

Chiar și dacă află despre statutul fiscal al acestor produse, firmele trebuie să fie prudente. Nu este exclus ca autoritățile fiscale să reinterpreteze propriile sale acte normative.

Această posibilitate poate apărea având în vedere că prevederea din Codul Fiscal, privind diferenţa de şase luni între momentul unei schimbări şi cel al intrării ei în vigoare oricum este încălcată mereu.

Citeşte şi: Îndulcitorii din sucurile dietetice cresc riscul de apariție a anumitor boli precum diabetul

Şi mai ales dacă producătorii se vor orienta înspre îndulcitorii artificiali, în urma modificărilor de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024, pentru a scădea preţurile la diferitele produse.

„(...) vedem o listă cu diverse tipuri de zahăr, care, atunci când sunt adăugate ca ingrediente într-un produs final, pot să determine aplicarea cotei standard de TVA.

Și, dacă ne uităm la acea listă, vedem că ce au în comun acele elemente este că sunt diverse forme de zahăr. Nu am regăsit pe acea listă îndulcitorii artificiali sau alte tipuri de îndulcitori, cum ar fi mierea.

Citeşte şi: NEWSWEEK LIVE Cum ne vor afecta veniturile noile taxe și impozite. Ce domenii sunt cele mai lovite

Până la o clarificare contrară din partea autorităților fiscale, putem spune că ele rămân sub incidența cotei de 9%, însă o clarificare contrară ar putea veni chiar pe fondul unei migrări a acestor produse de la zahăr, cu TVA 19%, la îndulcitori, cu TVA 9%.

Mai am în minte și contextul în care s-a introdus această măsură - acela de a avea un efect pozitiv asupra sănătății populației.

Prin urmare, e un subiect pe care e cazul să-l tratăm, totuși, cu prudență”, spune Florina Parîng, Director în Departamentul de Impozite Indirecte.

Zahăr mult şi fiscalitate mlăştinoasă

Codul fiscal a fost modificat prin Legea 296/2023 (măsurile fiscale)și prin OUG 115/2023 (aşa-numita Ordonanţă-Trenuleţ, care a introdus alte modificări fiscale suplimentare).

Cele două acte normative au schimbat foarte multe prevederi din Codul Fiscal, de la o zi la alta, debusolând mediul de afaceri. Acum, alimentelor cu mult zahăr adăugat li se aplică cota standard de TVA, de 19%, de la 1 ianuarie 2024.

Prin excepție, se aplică o cotă redusă de 9% pentru biscuiții, cozonacii și laptele praf (pentru copii mici) cu mult zahăr adăugat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te