Cât este noul impozit pe cifra de afaceri din industria petrolului. Cum îi afectează pe români?

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.01.2025 - 08:27
Cât este noul impozit pe cifra de afaceri din industria petrolului. Cum îi afectează pe români? - Foto: Profimedia Images
Cât este noul impozit pe cifra de afaceri din industria petrolului. Cum îi afectează pe români? - Foto: Profimedia Images

Cât este noul impozit pe cifra de afaceri din industria petrolului. Cum îi afectează pe români? Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a emis în ultima zi a anului 2024 un ordin.

SHARE

Cât este noul impozit pe cifra de afaceri din industria petrolului. Cum îi afectează pe români? Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a emis în ultima zi a anului 2024 un ordin ministerial, în baza căruia și unele firme prestatoare de servicii specializate pentru industria de extracție a hidrocarburilor datorează impozitul pe cifra de afaceri.

De la 1 ianuarie 2025, s-a introdus impozitul specific de 0,5% pe cifra de afaceri, companiilor din sectoarele de petrol și gaze naturale.

Cât este noul impozit pe cifra de afaceri din industria petrolului. Cum îi afectează pe români?

Actul normativ secundar stabilește persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele respective și care vor datora impozitul specific de 0,5% din rulaj, începând cu 1 ianuarie 2025.

Ordinul este semnat, pentru Barna Tanczos, de către secretarul de stat din minister, Attila Gyorgy, conform Profit.ro.

Ca noutate, ordinul introduce pe lista firmelor ce datorează impozitul specific pe cele care desfășoară activități, principale sau secundare, aferente codului CAEN 0910 - Activități de servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale.

Citeşte şi: Turcia vrea resursele de petrol și gaze ale Siriei pentru a elimina Rusia de pe piața europeană

Restul codurilor sunt aceleași cu cele din ordinul similar dat de ministruul Finanțelor, aflat în vigoare, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2024.

În referatul de aprobare a ordinului se menționează că, având în vedere faptul că, începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit Ordinului președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/2024, anumite coduri CAEN corespunzătoare activităților vizate au fost revizuite.

″Având în vedere competențele instituționale în domeniul petrol și gaze naturale, a fost solicitat un punct de vedere Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, cât și Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în vederea stabilirii persoanelor juridice care desfășoară activități în acest domeniu″, se mai spune în referat.

Citeşte şi: Petrolul s-a ieftinit pentru al 2-lea an consecutiv în 2024. Benzina și motorina tot se scumpesc

Conform termene.ro, în prezent, aproape 100 de companii înregistrate în România au ca domeniu principal de activitate codul CAEN 0910 - Activități de servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale.

Pe listă se află nume notorii, cu operațiuni și rulaje semnificative, cum ar fi Grup Servicii Petroliere, Rompetrol Well Services, Foraj Sonde Videle, Foraj Sonde Craiova, Dafora.

Mai apoi, Halliburton Energy Services România, Schlumberger România, Baker Hughes International, Diamond Offshore sau OMV Petrom Energy Solutions.

Impactul - pe foarte mulţi angajaţi

În toamnă, Parlamentul a decis eliminarea, de la 1 ianuarie 2025, a pragului de cifră de afaceri anuală de 50 milioane euro sub care companiile din petrol și gaze nu plătesc în prezent acest impozit de 0,5% din rulaj. Impozitul ar urma să mai fie aplicat doar în 2025.

Sunt companii cu zeci de mii de salariaţi, care vor avea de suferit. O companie trebuie, pentru a-şi continua existenţa, să îşi constituie profitul.

Unul dintre modurile în care o poate face este să îşi scadă banii dedicaţi salariilor. Aceasta poate înseamna scăderea salariilor sau a numărului de salariaţi, eventual şi una, şi alta.

O altă posibilitate este să închidă porţile, caz în care produce şomeri.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te