Guvernul Ciolacu a adoptat o OUG cu o valabilitate de trei luni prin care se dorește o așa-zisă plafonare a adaosului comercial pentru 14 produse alimentare de bază.
Cât costă laptele, ouăle sau carnea de pui după „marea ieftinire” a Guvernului?
Cotele de adaos comercial practicate de procesatori şi comercianţi sunt acum de maximum 20%, în timp ce cota de adaos comercial practicată pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor, poate fi de maximum 5% față de prețul de achiziție în cazul a 14 produse agricole şi alimentare.
Ministrul Agriculturii afirmă că prețurile alimentelor de bază au scăzut cu până la 50% în ultimele zile.
Newsweek România a mers într-un supermarket ce aparține unui mare lanț belgian, răspândit foarte mult la nivel național pentru a verifica dacă prețurile au scăzut așa cum „se laudă” politicienii și iată ce am constatat.
Pieptul de pui dezosat fără piele (marcă proprie) 30,99 lei/kg. Luna trecută același produs avea tot prețul de 30.99 lei/kg, potrivit cataloagelor.
Foto: Newsweek România
Un cofrag de 20 de ouă mărimea M (marcă proprie) 23,99 lei, respectiv 1.2 lei/ou, iar în luna mai 2023 același ou se comercializa cu 1,66 lei. Este o diferență de 0,46 de lei, adică o ieftinire de 27%.
Foto: Newsweek România
Lapte cu conținut de grăsime de 1,5%, în volum de 1 litru (marcă proprie) 3,29 lei, în timp ce laptele de 1,5% grăsime de la două dintre cele mai cumpărate branduri variază între 5,89 lei și 6,49 lei/litru.
În luna aprilie un lapte conținut de grăsime de 1,5%, în volum de 1 litru (marcă proprie) se vindea cu 4,99 lei. Este vorba de o ieftinire medie de 1 lei pe litru, adică 16%.
Foto: Newsweek România
Premierul Ciolacu susține că a observat o scădere cu 35% și chiar cu 50% a prețurilor la alimentele de bază, pentru care Guvernul a stabilit un mecanism de reducere a adaosului comecial.
Care sunt cele 14 alimente pentru care prețul ar trebui să scădă cu cel puțin 20%
Lista alimentelor care „beneficiază” de reducerea cotelor de adaos comercial, după discuții și acorduri cu toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente, include următoarele produse:
- Pâine albă simplă în cantitate de 300 - 500 grame, fără specialități;
- Lapte de vacă proaspăt cu conținut de grăsime de 1,5%, în volum de 1 litru;
- Brânză telemea de vacă la vrac;
- Iaurt simplu din lapte de vacă cu conținut de grăsime de 3,5%, maximum 200 grame;
- Făină albă de grâu "000" în cantitate de 1 kilogram;
- Mălai în cantitate de 1 kilogram;
- Ouă de găină calibru M, 10 bucăți;
- Ulei de floarea soarelui în volum de 1 litru;
- Carne proaspătă de pui, inclusiv pui întreg, bucăți de pui și pulpe de pui cu și fără os, aripioare de pui;
- Carne proaspătă de porc, inclusiv carne de lucru, pulpă de porc cu și fără os, și spată de porc;
- Legume proaspete vrac, incluzând roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras și ardei kapia;
- Fructe proaspete vrac, incluzând mere roșii și golden, prune, pepene roșu și struguri de masă;
- Cartofi proaspeți albi la vrac;
- Zahăr alb tos în cantitate de 1 kilogram.