Care este impactul creşterii indicelui Robor asupra creditelor în lei cu dobândă variabilă?

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.07.2025 - 22:32
Femei de afaceri trecând în revistă cifre - Foto: Freepik/pressfoto
Femei de afaceri trecând în revistă cifre - Foto: Freepik/pressfoto
Femeie făcând calcule complicate - Freepik/gpointstudio
Femeie făcând calcule complicate - Freepik/gpointstudio

Astăzi, indicele Robor trans (TN, adică transnight), a crescut brusc, de la 5.69, unde stătea de cel puţin o săptămână, la 5.91.

SHARE

Aşa cum se întâmplă în fiecare lună, atunci când băncile îşi refac rezervele minime obligatorii, care sunt impuse de BNR.

Acestea sunt procent din depozitele atrase în timpul lunii, de către bănci. Adică, diferenţa dintre depozitele pe care le aveau la sfârşitul lunii trecute și cele pe care le aveau la începutul lunii acesteia.

Dar care este impactul asupra creditelor cu dobândă variabilă, în lei, făcute până în luna mai a anului 2019, când noile credite făcute au trecut pe indicele IRCC?

Care este impactul creşterii indicelui Robor asupra creditelor în lei cu dobândă variabilă?

Acest IRCC este calculat diferit şi este decalat cu 3 până la 6 luni. Depinde când este publicat. IRCC se calculează ca medie a tranzacţiilor interbancare efective.

Indicii Robid şi Robor sunt dobânzi cerute, respectiv oferite de către bănci, pe piaţa interbancară. De aceea, IRCC nu este egal cu media Robid sau Robor, explică analistul economic Ion Radu Zilişteanu.

Exemplu: transnight-ul de azi este, pe Robid, 5.62, adică atât au cerut băncile, iar pe Robor 5.91, adică atât au oferit băncile.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu indicele ROBOR care ne afectează ratele și creditele

Tranzacţiile bancare efective au fost poate de pe 5.64. IRCC se calculează pe media tranzacţiilor bancare şi se comunică cu întârziere, motiv pentru care IRCC este decalat cu 3 până la 6 luni.

Chiar dacă, dincolo de acest decalaj, Robid, Robor şi IRCC sunt diferiţi, ei descriu aceeaşi mişcare de creştere şi descreştere a dobânzilor la credite, chiar dacă, aparent, cei care au făcut credite cu dobânzile raportate la IRCC, adică cei cu credite făcute după mai 2019, par avantajaţi.

În realitate, cum spune românul, ce-au luat aceştia pe mere dau pe pere. Adică iniţial, când creditaţii în lei, cu dobândă variabilă raportată la Robor, se pomenesc că au de plătit mai mult, ei au impresia că sunt avantajaţi.

Citeşte şi: Efectul Nicuşor Dan. Toate dobânzile Robor încep să scadă ca valoare. Care este efectul la credite?

Doar că, decalaţi cu 3 până la 6 luni, şi creditele lor se scumpesc, fix atunci când ale celor credite cu dobândă raportată la indicele Robor se ieftinesc.

Cât despre această uşoară nervozitate a Robor TN, efectul ei asupra dobânzilor care vor fi calculate pentru creditele cu dobândă variabilă în lei, făcute până în mai 2019, este practic inexistent.

După zilele de 23 şi 24, când această nervozitate se va manifesta, Robid şi Robor TN îşi va reveni şi oricum efectul pe Robor 3M şi 6M, folosite de regulă la calcularea dobânzilor bancare, nu s-au mişcat deloc.

Femeie făcând calcule complicate - Freepik/gpointstudio

Alţii vor fi factorii ce vor mişca indicele Robor şi apoi, decalat, cum am explicat, şi IRCC. Măsurile fiscale ale Cabinetului Bolojan vor avea un efect inflaţionist care va face să crească, în a doua parte a anului, indicele Robor.

Să sperăm că, de data aceasta, mica scumpire a creditelor va avea rost, pentru stabilizarea ţării. Dacă aceasta va reuşi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te