Un fost bancher spune care este cea mai bună variantă de credit. Unii români cred că cel mai sigur este să se împrumute în moneda națioanlă. Alții iau euro de la bancă.
Niciunii nu greșesc dacă fac mai întâi un anumit lucru.
Vă spunem mai jos despre ce este vorba
Care credit e mai avantajos: în lei sau euro? Răspunsul unui bancher
Economistul Radu Georgescu, fost director de bancă, a explicat pe pagina sa de Facebook ce este mai avantajos atunci când vrei să iei credit.
El îi îndeamnă pe cei care vor să ceară bani de la bancă să analizeze bine ofertele și să ia în calcul dobânzile.
”Pe mine nu m-a întrebat nimeni niciodată de Euglena Verde. În școală nu ne-a învățat nimeni cum se calculează dobânda la un credit bancar. Deși foarte mulți oameni au nevoie de aceasta informație deoarece au credite bancare.
Necunoașterea modului în care se calculează dobândă bancara, face că mulți oameni să ia decizii financiare greșite”, a scris Georgescu pe contul său de socializare.
Citește și: Cum e mai bine să faci credit: în lei sau în euro. Ce rol joacă angajatorul în decizie
El conduce acum o firmă de consultanță și spune că toate creditele sale sunt în euro. Spune că în acest moment plătește o rată cu 50% mai mică decât dacă ar fi avut credit în lei.
”Din perspectiva unui tip care a fost 4 ani director financiar într-o bancă, toate creditele mele sunt în euro. În acest moment plătesc o rată cu 50% mai mică comparativ dacă aș fi avut credite în lei. Euro ar trebui să ajungă la 7 lei ca rata mea în euro să ajungă la valoarea ratei în lei. Dar dacă euro va ajunge la 7 lei, dobânzile la creditele în lei vor fi 20%, iar diferența între creditul în euro și cel în lei va crește și mai mult”, a explicat acesta.
Citește și: Este bine să achiți mai repede creditul la bancă? Avertismentul unui bancher
Tot Radu Georgescu a explicat zilele trecute că rambursarea anticipată a creditelor nu este cea mai bună soluție.
”Zâmbesc când văd sfaturi pe rețelele sociale că este bine să rambursezi anticipat mai ales dacă ești la începutul creditului. Greșit! Dobânda bancară se calculează întotdeauna la soldul creditului. Nu contează dacă ești la începutul sau la sfârșitul creditului.
Nu contează că ai credit de 1.000 lei sau 10 milioane. Din acest motiv eu nu rambursez niciodată anticipat creditele mele”, a explicat acesta.