Când putem construi legal o casă fără autorizație. Legea va revoluționa piața construcțiilor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.05.2023 - 15:55
Arhitecți Foto: Pixabay.com

Un proiect de lege ajuns în dezbatere la Senat prevede o facilitate pentru proprietarii de teren din mediul rural. Aceștia își pot construi o casă fără autorizație de construcție. Sunt totuși câteva condiții care trebuie îndeplinite.

SHARE

Un proiect de lege inițiat de Guvern și aflat acum în dezbatere parlamentară aduce o serie de modificări în domeniul construcțiilor civile. Printre noutăți se numără și construirea caselor fără autorizație. 

Sunt construcții ce vor putea fi ridicate doar dacă ai notificat primăria.

Când putem construi legal o casă fără autorizație. Condițiile care trebuie îndeplinite

Potrivit proiectului de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor (CATUC) proprietarii terenurilor aflate în mediul rural pot construi case până la 150 de metri pătrați fără autorizație, doar pe baza unei notificări a primăriei, scrie Adevărul.

Citește și: Începe prăbușirea pieței imobiliare? În ce orașe merită să cumperi o locuință, unde să mai aștepți?

 Antreprenorul Cosmin Răileanu a atras atenția, într-o postare de pe grupul dedicat antreprenorilor din România, că după lansarea proiectului a apărut o serie de informații false, potrivit cărora în mediul rural poate fi construită orice fel de casă până în 150 mp fără autorizație.

 „Codul prevede doar posibilitatea de a se realiza, în baza unei notificări adresate primariei, o singură casă unifamiliala parter de maxim 150 mp, dar realizarea ei este condiționată de respectarea unor proiecte tip puse la dispoziție de către Guvern sau Consiliul Județean”, a avertizat antreprenorul.

 Cosmin Răileanu a mai semnalat că „nu orice casă de 150 mp se va putea realiza în baza notificării - fără autorizație - ci doar cele care se fac cu respectarea unor proiecte puse la dispoziție de autoritățile publice”. „Conceptul propus în cod este ca autoritățile publice să facă concursuri de proiecte pentru case tip în mediul rural, să selecteze câteva modele, să contracteze proiectarea și să pună aceste proiecte la dispoziția cetățenilor pentru a fi executate”, a mai punctat Răileanu.

Citește și: Ce apartament poți cumpăra cu 40.000€ în București, Cluj, Iași, Brașov. Cât mai scad prețurile ?

”Codul prevede doar posibilitatea de a se realiza, în baza unei notificări adresate primariei, o singură casă unifamiliala parter de maxim 150 mp, dar realizarea ei este condiționată de respectarea unor proiecte tip puse la dispoziție de către Guvern sau Consiliul Județean”, a avertizat antreprenorul Cosmin Răileanu.

 În prezent, Legea  50/1991, republicată și completată, prevede o serie de lucrări pentru care nu este nevoie de obținerea autorizației de construire de la primărie.

Se pot executa, fără autorizație, următoarele tipuri de construcții:

– reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate;

– reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei;

– reparații și înlocuiri de sobe de încălzit;

Citește și: FOTO Cum arată anexa lipită de bloc vândută, la Cluj, ca apartament de 2 camere pentru 50.000 euro

– zugrăveli și vopsitorii interioare;

– zugrăveli și vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor;

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te