Bursele studenților rămân înghețate. De ce a decis Senatul să respingă creșterea burselor an de an

DE Alexandra Lupascu | 28.11.2024 - 08:18
Bursele studenților rămân înghețate. De ce a decis Senatul să respingă creșterea burselor an de an Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Bursele studenților rămân înghețate. De ce a decis Senatul să respingă creșterea burselor an de an Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Bursele studenților rămân înghețate. De ce a decis Senatul să respingă creșterea burselor an de an, un proiect prin care studenții primeau mai mulți bani.

SHARE

Indexarea burselor studențești a fost un vis frumos deoarece Senatul a respins proiectul. Doar pensiile și salariile sunt singurele venituri care vor crește la fiecare început de an conform ratei inflației. 

Sumele vor rămâne aceleași deși nu sunt în acord cu schimbările financiare actuale. Vorbim despre bursele pe care studenții de la universitățile de stat le primesc pentru a urma studiile. 

Modificarea Legii 199/2023 a învățământului superior a fost respinsă de către Senat deoarece proiectul a fost respins definitiv la Senat, el și-a încheiat parcursul legislativ și nu va ajunge să se aplice.

Bursele studenților rămân înghețate. De ce a decis Senatul să respingă creșterea burselor an de an

Măsura propusă era aceea a obligării universităților să suplimenteze fondurile de burse cu sume provenite din venituri proprii, astfel încât să poată actualiza anual aceste stimulente pe care le acordă, în funcție de rata inflației.

Citește și: Cât au crescut bursele elevilor în acest an școlar. Peste 1,2 milioane de copii, direct afectați

Documentul ar fi modificat actuala prevedere, care stipulează faptul că ”instituțiile de învățământ superior pot suplimenta fondul de burse din venituri proprii”, în sensul transformării acestei opțiuni în obligativitate: ”instituțiile de învățământ superior au obligația de a suplimenta fondul de burse din venituri proprii (...) în funcție de rata inflației”, conform avocanet.ro.

Deși cuantumul burselor nu este, în momentul de față, corelat cu valoarea inflației, acesta este stabilit anual, prin ordin al ministrului Educației. Totuși, în viziunea inițiatorilor, fenomenul abandonului universitar este o consecință directă a necorelării burselor cu inflația, după cum reieșea chiar din expunerea de motive a documentului.

Câți bani primesc studenții de la stat?

Valorile burselor pe care studenții (înscriși la instituții de învățământ de stat, cu frecvență) le primesc a fost stabilită prin Ordinul ministrului Educației 7.296/2024, care stabilește valorile burselor pe care aceștia le vor primi în anul universitar 2024-2025:

Citește și: 350 de lei lunar, pentru unii tineri. Ce trebuie să facă ei pentru a obţine banii

cuantumul minim al bursei sociale va fi de 925 de lei;

cuantumul bursei pentru studenții doctoranzi: 3.700 de lei;

acordarea unei burse de studiu pentru licență didactică cu dublă specializare, respectiv pentru masterat didactic, va fi în valoare de 3.700 de lei;

acordarea de burse de excelență olimpică studenților din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat, care au obținut premiile I, II sau III la olimpiadele școlare internaționale:

3.700 de lei pentru premiul I;
2.775 de lei pentru premiul II;
1.850 de lei pentru premiul III.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te