Burduja: Este foarte important ca rodul minţilor strălucite româneşti să se manifeste în economie

DE Alin Crișan | 06.09.2022 - 19:57
Sebastian Burduja - Foto: Facebook/Sebastian Burduja

Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a declarat că cercetarea fundamentală are rolul ei, dar este foarte important ca "rodul" acesteia să se manifeste în economia reală, să genereze dezvoltare, locuri de muncă, salarii mai mari.

SHARE

Burduja a anunţat că de marţi este funcţională plaftorma româniaviitorului.ro care conectează organizaţiile de cercetare cu mediul privat românesc.

"Cercetarea fundamentală are şi ea rolul ei, dar este foarte important ca rodul cercetării, rodul minţilor strălucite româneşti să se manifeste în economia reală, să genereze dezvoltare, locuri de muncă, salarii mai mari, un trai mai bun pentru toţi românii. Acest eveniment, 'România viitorului', nu este un cadrul singular, el continuă (...) în mediul online printr-o platformă digitală pe care o lansăm astăzi - Platforma româniaviitorului.ro, care practic conectează organizaţiile de cercetare cu mediul privat românesc. Ideea ne-a venit discutând cu fiecare parte, cu fiecare în parte. Pe de o parte, institutele de cercetare ne spuneau că nu ştiu exact ce îşi doreşte mediul privat, ce nevoie are, ce teme de cercetare să abordeze. Pe de altă parte, mediul privat uneori se întreabă - dar ce se cercetează în institutele româneşti? (...) Avem de azi înainte o platformă prin care aceste colaborări să continue să se extindă, să se consolideze", a spus Burduja la evenimentul "România Viitorului" - organizat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, la Universitatea Politehnica Bucureşti.

Citește și: Nicolae Ciucă: Nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturile din care urmau să vină acasă

Mințile luminate pleacă în „exod”

El a amintit de Programul de burse "Henri Coandă" pentru tinerii cercetători români şi de programul în valoare de 160 de milioane de euro pentru cercetătorii din Diaspora românească, dar şi străini pe care România doreşte să îi atragă în ţară.

Citește și: Cum pot recupera banii călătorii care au achiziționat bilete Blue Air?

"Ce reuşesc institutele noastre de cercetare să facă? La Râmnicu Vâlcea avem un prototip de maşină cu motor pe bază de hidrogen, la IFIN HH avem un laborator de criminalistică nucleară. La Institutul de Ştiinţe Biologice avem reţele moleculare personalizate pentru oncologia de precizie. (...) La Institutul de Fizica Materialelor şi la Institutul de Microtehnologie, împreună cu o companie din Silicon Valley, avem dezvoltate procesoare neuromofice. (...) Nu în ultimul rând, COMOTI împreună cu o firmă privată dezvoltă o dronă hibridă. Avem tot ceea ce ne trebuie, trebuie să multiplicăm aceste exemple, să le ducem în mediul privat, să generăm dezvoltarea economică", a afirmat ministrul Cercetării.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te