Declaraţia a fost făcută de Bucura-Oprescu, într-o întâlnire cu sindicatele reprezentative din domeniul Administraţiei Publice Locale.
PSD a promis că face astfel ca Legea Salarizării să fie în vigoare la 1 ianuarie 2024. Legea actuală nu a fost aplicată integral cel puţin pentru două categorii de bugetari: polițiștii și militarii, susţine un sindicat de branşă.
Bugetarii vor fi plătiți ca fotbaliștii
Ministrul Muncii a spus că este nevoie de o administraţie eficientă, orientată către cetăţean şi de o lege a salarizării în sectorul bugetar care să stimuleze performanţa.
Acesta reprezintă un obiectiv esenţial. Simona Bucura-Oprescu a arătat că se doreşte o lege a salarizării bazată pe echitate.
Citeşte şi: Bugetarii cu funcții de conducere vor avea salariile majorate. Ce a anunțat Guvernul
"Prin noua lege a salarizării, ne dorim o reierarhizare, care să aducă echitate, atât în interiorul familiilor ocupaţionale, cât şi pe verticală. Adică: la muncă egală, plată egală.
De asemenea, ne dorim să avem o formulă care să aducă performanţă în sectorul bugetar, printr-un sistem de salarizare compus dintr-o parte fixă şi una variabilă", a completat ministrul Muncii, conform Agerpres.
Reprezentanţii sindicatelor s-au arătat interesaţi să contribuie la elaborarea unei legislaţii care să aducă stabilitate şi predictibilitate, se precizează în documentul citat.
Citeşte şi: 300.000 de bugetari primesc 450 lei în octombrie. Îi pot cheltui pe ce le poftește inima
Concret, este vorba despre proiectul de lege PL-x 48/2023, pentru modificarea anexei nr.I a Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care se afla la Camera Deputaţilor, pe 7 februarie 2023.
Iniţiatorii sunt 27 de deputaţi şi senatori de la toate partidele parlamentare. Pe 6 februarie anul acesta, PL-x 48/2023 fusese adoptat de Senat.
Conform definiţiei legale, bugetarul este ocupantul unui post dintr-o instituţie sau autoritate publică. La 1 noiembrie 2022, în România erau 1.280.003 astfel de salariaţi.