Băncile globale sunt sub presiune. Investitorii analizează consecințele salvării Credit Suisse

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.03.2023 - 15:55
Băncile globale sunt sub presiune. Investitorii analizează consecințele salvării Credit Suisse - Foto: Profimedia Images

Piețele s-au clătinat în dimineața aceasta, după ce UBS a anunţat că va prelua Credit Suisse Bank, într-o tranzacție aranjată de autoritățile de reglementare elvețiene din domeniu. În SUA, First Republic Bank a rămas sub o presiune de piaţă puternică.

SHARE

Preluarea Credit Suisse de către UBS, cea mai mare bancă din Elveția, a fost menită să calmeze îngrijorarea tot mai mare de pe piețe, cu privire la sănătatea sectorului financiar.

Băncile globale sunt sub presiune

Această anxietate a persistat azi, cu acțiunile băncilor în scădere și piețele din întreaga lume fluctuând între câștiguri și pierderi, în timp ce investitorii au evaluat cu prudență consecințele acordului aranjat în grabă, de autoritățile de reglementare elvețiene, pentru a salva Credit Suisse din pragul unui faliment dezordonat.

Piețele au scăzut în Asia, iar acțiunile europene s-au depreciat la deschidere, înainte de a-și reduce pierderile. Cotaţiile futures în Statele Unite au fost volatile, oscilând de la pierderi, la câștiguri, conform The New York Times.

Tranzacţiile acestea agitate urmează după pierderile relativ abrupte înregistrate vineri, ceea ce arată faptul că mișcările din weekend, de a susține băncile nu au liniştit sentimentul pieţelor.

Citeşte şi: UBS cere guvernului elveţian garanţii de 6 miliarde de dolari pentru a prelua Credit Suisse

Pe lângă preluarea Credit Suisse, înţelegerile au inclus un acord între marile bănci centrale, pentru a face finanțarea în dolari mai ușor disponibilă.

Piețele europene s-au deschis pe cotaţii mai joase, băncile fiind în centrul atenției. Acțiunile UBS au scăzut cu aproximativ 5%, la Zurich, deoarece riscurile și complexitatea absorbției Credit Suisse au descurajat investitorii.

Un indice care urmărește cele mai mari bănci din Europa a scăzut cu aproximativ 2%, pe fondul unei reevaluări a valorii băncilor în general.

Citeşte şi: Fost bancher condamnat pentru spionaj economic în România vrea despăgubiri de la Credit Suisse

În Asia, piețele s-au închis cu pierderi. Indicele Nikkei 225, de la Tokyo, a scăzut cu peste 1%, iar Hang Seng, din Hong Kong, cu peste 2%.

Contractele futures pe acțiuni, pentru S&P 500, care oferă investitorilor posibilitatea de a paria pe indice, înainte de începerea tranzacționării, au fost aproximativ stabile, după ce au înregistrat pierderi, la tranzacționarea timpurie.

Vineri, S&P 500 a scăzut cu 1,1%, cel mai puternic declin dintr-o săptămână.

First Republic Bank nu se simte bine

First Republic Bank, care a făcut obiectul unei încercări de salvare a rivalilor mai mari, care au injectat miliarde în instituția din San Francisco, a scăzut vineri la Bursă cu peste 30%, iar tranzacționarea înainte de piață indică o altă scădere abruptă.

Ratingul de credit al First Republic a fost retrogradat de S&P Global duminică, pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână.

Incertitudinea a continuat să afecteze prețurile petrolului, reflectând îngrijorările că problemele bancare vor împiedica creșterea economică.

Piaţa petrolului

Țițeiul Brent, punctul de referință internațional, a scăzut la aproape 70 de dolari pe galon, cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2021, înainte de a crește.

Petrolul West Texas Intermediate a scăzut pentru scurt timp la 64,12 dolari pe galon, de asemenea cel mai scăzut nivel din mai mult de un an.

Achiziția de 3,2 miliarde de dolari, de către UBS, a Credit Suisse, o reducere semnificativă a valoarii de piață a băncii, a fost anunțată de Autoritatea de Supraveghere a Piețelor Financiare din Elveția.

108 miliarde de dolari pentru Credit Suisse

Banca centrală a țării, Banca Națională Elvețiană, va împrumuta UBS până la 100 de miliarde de franci elvețieni (108 miliarde de dolari), pentru a o ajuta să finalizeze preluarea.

Acordul a pus capăt îndoielilor de lungă durată cu privire la starea de sănătate a Credit Suisse, care a fost alimentată de prăbușirea recentă a Silicon Valley Bank, cu sediul în California.

La scurt timp după ce a fost anunțată achiziția de către UBS a Credit Suisse, Rezerva Federală și alte cinci bănci centrale, inclusiv Banca Națională Elvețiană, au dezvăluit o acțiune coordonată, pentru a se asigura că dolarii vor rămâne ușor disponibili pentru împrumuturi pe termen scurt, în sistemul financiar global.

Pe bucăţi

Separat, duminică seara, Federal Deposit Insurance Corporation a declarat că a încheiat un acord de vânzare a celor 40 de foste sucursale ale Signature Bank, care a fost preluată de autoritățile de reglementare din SUA pe 12 martie, către New York Community Bancorp.

Achiziția de către UBS, a Credit Suisse, care a fost intermediată de autoritățile elvețiene, a venit după un alt weekend de activitate frenetică a autorităților de reglementare bancare din SUA și Europa.

„S-a evitat cel mai rău scenariu, dar, pe măsură ce prevalează raţionalul, întrebarea este dacă UBS tocmai a primit Credit Suisse foarte ieftin sau sistemul bancar în ansamblu este foarte supraevaluat”, a declarat Peter Tchir, strateg de piață globală la Academy Securities.

Implicaţii

Investitorii au spus că se așteaptă de asemenea ca acordul Credit Suisse, de duminică, să provoace tulburări pe piețele datoriilor, deoarece a distrus un grup de deținători de obligațiuni ai băncii.

Investitorii care dețin acțiuni într-o companie sunt de obicei ultimii la rând pentru a fi plătiți, atunci când o companie este eliminată din piaţă.

Însă în acest caz proprietarii de acțiuni Credit Suisse au primit o acțiune UBS pentru fiecare 22,48 de acțiuni pe care le dețineau, conform termenilor acordului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te