Veste proastă pentru băncile centrale: economia mondială merge bine. Cum se explică paradoxul

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.03.2023 - 14:12
Veste proastă pentru băncile centrale: economia mondială merge bine. Cum se explică paradoxul - Foto: Profimedia Images

Semnele surprinzătoare de vitalitate economică din SUA până în China și Europa complică lupta de reducere a inflației ridicate. Economia globală dă dovadă de vigoare, sondajele de afaceri din această săptămână indicând o revigorare pe scară largă a creșterii.

SHARE

Aceasta în ciuda creșterii costurilor de împrumut și a prețurilor ridicate la Energie și alimente, un semn că băncile centrale ar putea avea nevoie de mai mult decât se anticipase, pentru a ține inflația sub control.

Economia duduie, băncile centrale tremură. Inflaţie

Datele din SUA, China și Europa au arătat o vitalitate surprinzătoare în economiile acestor regiuni, de la începutul anului 2023, derutând previziunile Băncii Mondiale și ale altor economiști, conform cărora economia globală a fost pregătită pentru unul dintre cei mai slabi ani din ultimele decenii.

Inflația măsoară cât de mult s-a scumpit o anumită categorie de bunuri și servicii, într-o anumită perioadă, de obicei de un an. Băncile centrale aspiră adesea să fie numite „șoimii inflației”, conform FMI.

Principala misiune a unei bănci centrale este controlul inflaţiei. În general, se consideră că o inflaţie de 2% este optimă pentru economie.

Rezilienţă

Deși acest lucru este promițător pentru guverne, această reziliență îi poate convinge pe bancherii centrali că trebuie să majoreze ratele dobânzilor-cheie mai mult decât s-au anticipat, pentru a scădea prețurile - turnând efectiv mai multă apă rece într-o economie care este încă puțin prea fierbinte.

Citeşte şi: fgh

Acest lucru s-ar putea traduce printr-o încetinire a creșterii, mai târziu în cursul anului și în anul 2024, care fusese văzut iniţial ca un an de recuperare.

Un indicator-cheie pentru băncile centrale este piața locurilor de muncă. Aceasta rămâne destul de strâmtorată în multe părți ale lumii.

Factorii de decizie au analizat datele de pe piața muncii pentru indiciile privind creșterea șomajului, scăderea orelor lucrate sau încetinirea creșterii salariilor. Toate acestea ar putea contribui la calmarea cererii și atenuarea presiunii în creștere a prețurilor, dar rămân încă ambigue.

Citeşte şi: fgh

„Am văzut bănci centrale ridicând ratele”, a spus Madhavi Bokil, economist la Moody’s Investors Service. „Speranța este că, cu câteva creșteri suplimentare ale ratei, va fi suficient. Dacă nu este, am putea să-i vedem ridicând ratele și mai mult.”

Cele mai recente semne că creșterea a fost mai puternică decât era de așteptat la începutul anului au venit în sondajele recente din fabrici din întreaga lume, făcute de S&P Global.

Salt în China

În februarie, acestea au arătat prima creștere a producției globale de la șapte luni, ajutată de un salt în China, după ce autoritățile au ridicat restricțiile stricte, legate de Covid.

Sondajele similare ale furnizorilor de servicii din întreaga lume indică o accelerare a creșterii, inclusiv în China și în Europa. Ratele inflației se dovedesc de asemenea mai rigide decât se aștepta.

În SUA, inflația s-a consolidat, iar cheltuielile și veniturile americanilor au crescut în ianuarie, potrivit Departamentului de Comerț.

A crescut IPC

Indicatorul de inflație preferat de Fed – indicele prețurilor pentru cheltuielile de consum personal – a crescut cu 5,4% în ianuarie față de anul precedent, în timp ce cheltuielile consumatorilor din SUA au crescut cu 1,8% ajustat sezonier în ianuarie față de decembrie, cea mai mare creștere din aproape doi ani.

Salariile și salariile au crescut cu 0,9% în ianuarie, de peste două ori mai repede decât în luna anterioară.

De asemenea, Europa a început anul cu o explozie de energie și pare puțin probabil să alunece în recesiunea prognozată de mulți, atunci când prețurile energiei au crescut, în lunile care au urmat invaziei Ucrainei, de către Rusia.

Inflaţie-record în februarie

Datele publicate au arătat că rata de bază a inflației – care exclude petrolul și alimentele – a atins un nivel record, în februarie.

Reînvierea Chinei a contribuit la creșterea producției din fabrici, în alte părți ale Asiei. Dar economiștii sunt precauți, în parte din cauza incertitudinilor cu privire la cât de mult – și cât de curând – va beneficia restul regiunii de redeschiderea Chinei, conform The Wall Street Journal.

Renunțarea la restricțiile stricte ale pandemiei, în China, va beneficia în mare parte de consum. Este un potențial un avantaj pentru țări precum Tailanda, populare printre turiștii chinezi, potrivit Trinh Nguyen, economist senior la compania Natixis, din Hong Kong.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te