Băile Herculane şi Drobeta-Turnu Severin urmează trendul digitalizării, cu soluţii Smart City

DE Newsweek România | Actualizat: 07.01.2019 - 10:47

Iluminatul public inteligent este o soluţie Smart City care ar reduce semnificativ costurile administrative ale oraşului şi ar creşte atractivitatea staţiunii.

SHARE

Băile Herculane, staţiunea balneoclimaterică ce numără doar 6.000 de locuitori, dar care reuşeşte să atragă peste 70.000 de turişti anual datorită apelor minerale izotermale şi hipertermale cu efecte terapeutice, a ajuns în ultimii ani să se confrunte cu provocări administrative similare tuturor oraşelor aglomerate. În plin sezon turistic, cele 630 de locuri de parcare sunt departe de a fi suficiente pentru numărul de autovehicule care staţionează în oraş în această perioadă. Traficul poate fi gestionat judicious cu ajutorul unei soluţii inteligente oferită de Telekom Romania.

„Nu ştiu dacă vi s-a întamplat vreodată să mergeţi acolo şi să nu găsiţi un loc de parcare, să daţi peste acel haos general în trafic şi să nu ştiţi unde să vă lăsaţi maşina în siguranţă. Eu am trait lucrul acesta. Soluţia noastră permite identificarea din timp a unui loc de parcare disponibil şi a poziţiei acestuia. Integrarea cu Google Maps trasează drumul cel mai scurt către acest loc. Un avantaj şi mai mare ar fi că primăria poate afla exact câţi bani a încasat din taxa pe parcare, câţi bani ar putea să încaseze în viitor şi îşi poate face o proiecţie bugetară mult mai bună. Soluţia de parcare poate fi integrată cu cea de iluminat, astfel încât atunci când parchezi becurile LED să asigure iluminat suficient. De asemenea, gestionând eficient parcările, primăria poate contribui la un management inteligent al traficului. Alte avantaje sunt aspectul plăcut al oraşului şi şoferi mai puţin stresaţi în trafic, deci o siguranţă crescută în trafic” spune Dragoş Nedelea, manager dezvoltarea afacerii ICT, Telekom Romania.

Iluminatul public inteligent este o altă soluţie Smart City care ar reduce semnificativ costurile administrative ale oraşului şi ar creşte atractivitatea staţiunii. Autorităţile au în vedere un proiect care presupune instalarea unor stâlpi cu LED  la nivelul întregului oraş.

„Iluminatul public stradal reprezintă peste 40% din costurile cu energia ale unei localităţi turistice. Soluţia Telekom oferă posibilitatea administraţiilor locale să reducă simţitor consumul de energie prin schimbarea corpurilor de iluminat cu soluţii LED, respectiv prin utilizarea sistemului de telegestiune. Acest sistem permite autorităţilor să definească criterii de reducere sau creştere a intensităţii luminii în funcţie de anumite scenario, să folosească eficient iluminatul pe timp de noapte generând mai puţină lumină acolo unde se poate şi mai multă acolo unde este nevoie. Soluţia de iluminat inteligent oferită de către Telekom reduce emisia de gaze cu efect de seră şi asigură un iluminat la o intensitate în conformitate cu normele Uniunii Europene! Aceasta soluţie este modular, oferind astfel libertatea configurării infrastructurii precum şi posibilitatea dezvoltării viitoare.  Telekom propune pentru un oraş digitalizat soluţiile Smart City, care vor face viaţa cetăţenilor mai ușoară şi mai sigură și vor ajuta în acelaşi timp administrațiile locale să fie mai eficiente” spune Otto Csaki, manager vânzări regionale vest, Telekom Romania.

Un alt oraş din zonă care se confruntă cu probleme care pot fi soluţionate cu ajutorul soluţiilor Smart City este Drobeta-Turnu Severin. Fost castru roman, astăzi reşedinţă de judeţ şi cel mai mare oraş din zona Olteniei, numărând peste 100.000 de locuitori, Drobeta-Turnu Severin caută soluţii digitale pentru a creşte calitatea vieţii cetăţenilor. Printre planurile în această direcţie se află un sistem inteligent de monitorizare video.

„Soluţiile de supraveghere şi monitorizare video inteligente permit administraţiilor locale să utilizeze camere de supraveghere împreună cu module importante de analiză video. Aceste soluţii contribuie la îmbunătăţirea siguranţei cetăţenilor prin monitorizarea zonelor de interes. Acest lucru conduce la reducerea semnificativă a ratei criminalităţii, a infracţionalităţii. Cu ajutorul acestor soluţii se pot detecta incidente şi tipare de activităţi neobişnuite, prin intermediul analizei video în timp real, declanşându-se alerte şi, implicit, intervenţii rapide ale echipelor de poliţişti, jandarmi, inclusiv în cazurile de urgenţă, unde fiecare secundă este vitală. Poliţia se poate concentra pe intrevenţie şi nu iroseşte timp şi resurse vizionând, revizionând sute sau mii de ore de filmare, chestionând zeci sau sute de martori. O mare parte din costurile operaţionale ale unui oraş sunt cheltuite cu personalul ce asigură siguranţă publică. Cu ajutorul supravegherii video inteligente,  întregul proces se eficientizează la maximum reducându-se costurile în mod semnificativ” spune Otto Csaki, manager vânzări regionale vest, Telekom Romania.

În urmă cu 108 ani, la Drobeta-Turnu Severin, primul ministru Ionel Brătianu tăia panglica unui monument istoric al oraşului: “Castelul de apă”. Astăzi, un procesor controlează spectacolul artezian al Horei de la Bălăciţa, fânâta arteziană cinetică sculptată în inox de Constantin Lucaci, iar  sistemul smart de telegestiune  este motorul show-ului nocturn.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te