Avertisment dur după creșterile de pensie din septembrie! Toți pensionarii sunt vizați

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.09.2024 - 13:56
Avertisment dur după creșterile de pensie din septembrie! Toți pensionarii sunt vizați - Foto: Freepik/CC0
Avertisment dur după creșterile de pensie din septembrie! Toți pensionarii sunt vizați - Foto: Freepik/CC0

Avertisment dur după creșterile de pensie din septembrie! Toți pensionarii sunt vizați. Deficitul bugetar excesiv al României devine cel mai mare din Uniunea Europeană, atrage atenţia Fitch. Pensiile și salariile bugetarilor ar putea fi înghețate pentru a scădea deficitul

SHARE

Avertisment dur după creșterile de pensie din septembrie! Toți pensionarii sunt vizați. Deficitul bugetar excesiv al României devine cel mai mare din Uniunea Europeană, atrage atenţia Fitch Ratings. Înghețarea pensiilor și a salariilor bugetarilor este posibilă!

Citește și: EXCLUSIV Se pregăteste o mărire de pensie pentru o categorie de pensionari. Documentul e la Guvern

Pensie crescută și pentru pensionarii cu grupe de muncă

În ultimele nouă luni, pensiile au crescut cu 40% în medie, pentru 3.900.000 de pensionari, adică cu 670 de lei. Efortul bugetar pentru această creştere este considerabil: 2,5 miliarde de lei lunar.

În acest moment, există mai multe propuneri legislative care ar putea să crească și mai mult pensiile unor categorii de pensionari. Newsweek a scris că există un proiect prin care pensionarii care au muncit în grupa I sau în grupa II de muncă, dar și în condiții speciale să primească o indexare a punctajului lunar.

Despre acesta spect am scris în LINK de mai jos:

Citește și: EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă

Această nouă creștere poate viza peste 1.000.000 de pensionari. În plus, a început mica recalculare unde tot în jur de 1.000.000 de pensionari ar putea lua bani în plus la pensie.

La 1 ianuarie, pensiile vor fi indexate cu inflația plus jumătate din creșterea medie brută salarială. 

Creșterea de la 1 septembrie la pensie plus indexările, mica reclaculare și proiectele de noi creșteri de pensii pot duce bugetul în impas. Singura măsură ar putea fi înghețarea pensiilor și salariile bugetarilor.

România să-şi piardă ratingul din categoria investment-grade ("recomandat pentru investiţii"), conform analiştilor de la agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite Bloomberg.

Avertisment dur după creșterile de pensie din septembrie! Toți pensionarii sunt vizați

Statul de la Marea Neagră, care are cel mai scăzut calificativ din categoria investment-grade, de la toate marile agenţii de evaluare financiară, ar putea fi nevoit să îngheţe cheltuielile, spune Fitch.

De asemenea, să îşi mărească veniturile, pentru a-şi reduce din anul 2027 deficitul, spre limita UE de 3% din PIB, se arată într-un raport publicat de analiştii Federico Barriga Salazar şi Gergely Kiss, de la Fitch Ratings, conform Agerpres.

Practic, această îngheţare a cheltuielilor, cu creşterea veniturilor, este o versiune parţial edulcorată de consolidare fiscală.

Citeşte şi: Pensie mai mare în România decât în Ungaria. Amănuntul semnificativ care schimbă tot

Consolidarea fiscală cerută de experţi, de mulţi ani, înseamnă reducerea, nu îngheţarea cheltuielilor. Creşterea veniturilor este un lucru improbabil, cât timp nu faci investiţii.

Investiţiile se fac în infrastructură IT de stat, pentru monitorizarea de către Fisc a tranzacţiilor din lumea afacerilor, ca să scadă evaziunea.

Se mai fac în infrastructură de transporturi, pentru ca acestea să devină mai intense. Intensitatea transporturilor măsoară destul de bine creşterea volumului de business, care duce la mărirea veniturilor la buget.

Citeşte şi: Mica Recalculare: Adeverințele pentru o pensie mai mare GRATUITE. Pensionarii câștigă mii de lei

Ambele aceste tipuri de investiţii dau rezultate în timp, nu imediat. România nu a scăzut cheltuielile, ba, din contră, le-a crescut.

Experţii s-au întrebat de unde se vor face aceste plăţi enorme încă de anul trecut. Era evident că singura soluţie era creşterea deficitului bugetar, prin împrumuturi.

Chiar deasupra junk

Avertismentul Fitch Ratings vine după ce recent agenţia anunţase că păstrează pentru România ultimul rating de deasupra junk, BBB- cu perspectivă negativă.

Următorul rating mai jos este BB+ cu perspectivă pozitivă, care este cel mai ridicat rating junk. Pericolul este că, dacă România va fi downgradată la junk, împrumuturile pe care le va putea face pe pieţele externe vor fi mult mai mici.

Astfel, Bucureştiul va fi în pericol să nu mai poată să plătească serviciul datoriei şi există riscul intrării ţării în încetare de plăţi, adică în faliment.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te