Ajutor de 350 € pentru cei din Italia. Ce condiții trebuie îndeplinite și cum se poate accesa

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 05.08.2023 - 15:21
Ajutor de 350 € pentru cei din Italia. Ce condiții trebuie îndeplinite și cum se poate accesa Foto: Profimedia

Ajutor de 350 € pentru cei din Italia. Ce condiții trebuie îndeplinite și cum se poate accesa. Toți cei al căror venit de cetățenie a fost suspendat vor putea solicita sprijinul pentru formare și muncă, dar nu imediat.

SHARE

Ajutorul pentru formare și muncă înlocuiește Venitul de Cetățenie începând cu septembrie 2023.

Cei care vor să beneficieze de acest sprijin, vor trebui să aplice pe site-ul Inps și să se înregistreze pe o nouă platformă pentru a obține cecul în valoare de 350 de euro.

Toți cei al căror venit de cetățenie a fost suspendat vor putea solicita sprijinul pentru formare și muncă, dar nu imediat, scrie stiridiaspora.ro.

Citește și: Ciolacu anunță controale la magazine pentru verificarea aplicării OUG privind ieftinirea alimentelor

Modalitățile de accesare a noii măsuri de sprijin prevăzute de guvernul Meloni, care va viza persoanele apte de muncă și cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani (în gospodării fără minori, persoane de peste 60 de ani sau persoane cu handicap), nu au fost încă dezvăluite.

În prezent, guvernul finalizează decretul de punere în aplicare, întrucât ajutorul ar trebui să înceapă la 1 septembrie 2023.

Cum se aplică Ajutorul pentru formare și muncă: site-ul Inps și noua platformă

Pașii pentru a primi ajutorul pentru formare și angajare, potrivit celor care se filtrează prin proiectul de text, se vor efectua fi în etape.

Mai întâi va fi necesară depunerea cererii la Inps, fie prin intermediul identității digitale (cartea electronică de identitate Spid sau Cie), fie prin intermediul patronatului.

În acel moment, solicitantul va fi notificat cu privire la obligația de a se înregistra pe noua platformă Siisl (Sistema informativo per l'inclusione sociale e lavorativa - Sistemul informațional pentru incluziunea socială și profesională), concepută de Ministerul Muncii, care nu este încă disponibilă. După efectuarea verificărilor, se poate semna pactul de activare digitală cu posibila acceptare a cererii.

Cu toate acestea, cecul propriu-zis va sosi doar după ce solicitantul se va prezenta la agenția pentru ocuparea forței de muncă și va semna pactul de servicii, înscriindu-se într-un program de politici active.

Cuantumurile și cerințele noului ajutor

Ajutorul pentru formare și angajare, care înlocuiește venitul de cetățenie pentru persoanele apte de muncă, este în valoare de 350 de euro pe lună. Alocația, care va fi plătită în maximum 12 plăți lunare, este personală și poate fi solicitată de mai mulți membri ai aceleiași familii.

Cu toate acestea, beneficiarul cecului este obligat să notifice centrul de ocupare a forței de muncă cu privire la statutul său de activare, tot electronic, cel târziu la fiecare nouăzeci de zile.

Și în ceea ce privește aspectul angajării există câteva noutăți: la prima ofertă de muncă cu contract pe perioadă nedeterminată, cu un salariu nu mai mic decât salariul minim din contractele colective și un timp de lucru nu mai mic de 60 la sută din timpul complet, ajutorul se pierde.

Statul va tăia ajutorul și în cazul în care propunerea este pentru un loc de muncă pe perioadă determinată la o distanță de 80 de kilometri de domiciliu, potrivit publicației Fanpage.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te