AI ar putea provoca o criză financiară catastrofală. O entitate AI ar putea decide orice

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.11.2023 - 11:28
AI ar putea provoca o criză financiară catastrofală - Foto: Profimedia Images

AI ar putea să provoace o criză financiară catastrofală, spune istoricul Yuval Noah Harari. Anume, explică Harari, sofisticarea tehnologiei va face dificilă prognozarea pericolelor care sunt incluse în aceasta. Realitatea începe să semene cu un film SF.

SHARE

Inteligența artificială ar putea provoca o criză financiară cu consecințe catastrofale, potrivit istoricului și autorului Yuval Noah Harari.

Acesta spune că sofisticarea tehnologiei face dificilă prognoza pericolelor acesteia. Harari a spus că o îngrijorare cu privire la testarea siguranței modelelor AI prevedea toate problemele pe care le-ar putea cauza un sistem informatic inteligent puternic. 

AI ar putea provoca o criză financiară catastrofală

Spre deosebire de armele nucleare, în cazul AI, nu există un scenariu mare și periculos, pe care toată lumea să-l înțeleagă, a spus Harari.

„Cu AI, ceea ce avem este un număr foarte mare de scenarii periculoase, fiecare dintre ele având o probabilitate relativ mică, dar care luate împreună constituie o amenințare existențială pentru supraviețuirea civilizației umane.”

Harari, voce proeminentă a îngrijorării cu privire la dezvoltarea AI, a declarat că statementul multilateral, de săptămâna trecută, de la Summitul global privind siguranța AI, de la Bletchley Park, a fost "un pas foarte important înainte”, deoarece guvernele s-au reunit pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la tehnologia aceasta şi pentru a face ceva in privinta aceasta, conform The Guardian.

Citeşte şi: Inteligența artificială va reduce o săptămână de muncă. Câte zile vom lucra în viitorul apropiat

„Poate cel mai încurajator sau plin de speranță este că ar putea determina nu doar Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite, ci și guvernul Chinei să semneze declarația”, a spus el.

„Cred că a fost un semn foarte pozitiv. Fără cooperare globală, va fi extrem de dificil, dacă nu imposibil să controlezi cel mai periculos potențial al inteligenței artificiale”, afirmă Harari.

Summit-ul s-a încheiat cu un acord între 10 guverne – inclusiv Marea Britanie și SUA, dar nu şi China – UE și marile companii de inteligență artificială, inclusiv dezvoltatorul ChatGPT, OpenAI, și Google.

Aceste entităţi par determina să coopereze la testarea modelelor avansate de inteligență artificială, înainte și după lansarea acestora.

Citeşte şi: Cum sprijină marile branduri site-urile nesigure generate de inteligența artificială

Harari a spus că o problemă legată de testarea de siguranță a modelelor era mama tuturor problemelor pe care le-ar putea cauza un sistem AI puternic.

„AI este diferită de orice tehnologie anterioară din istoria omenirii, deoarece este prima tehnologie care poate lua decizii cu de la sine putere, care poate crea idei noi singură și care poate învăța și să se dezvolte singură.

Aproape prin definiție, este extrem de dificil pentru oameni, chiar și pentru oamenii care au creat tehnologia, să prevadă toate pericolele și problemele potențiale.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te