A învățat să gătească în închisoare. Acum conduce un restaurant cunoscut. L-a botezat după fiica sa

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.12.2023 - 12:56
Din fost deținut a ajuns să aibă o afacere înfloritoare din ce a învățat să facă după gratii Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Un antreprenor, anchetat și condamnat în trecut într-un dosar de trafic de cocaină, a învățat să gătească în închisoare. I-a plăcut atât de mult încât după ce a fost eliberat și-a deschis un restaurant. L-a botezat după numele fiicei sale.

SHARE

A crezut în a doua șansă. Un bărbat anchetat și condamnat în trecut într-un dosar de trafic de cocaină, a învățat să gătească în închisoare. Acum conduce un restaurant care are profit aproximativ 2 milioane de dolari. 

L-a botezat duă fiica sa în vârstă de 19 ani. 

 A învățat să gătească în închisoare. Acum conduce un restaurant cunoscut. L-a botezat după fiica sa

Viața lui Ali Elreda s-a schimbat în bine după ce a fost condamnat. Deși pare o glumă, în cazul său, experiența din închisoare l-a ajutat în viață. 

El a fost condamnat în 2009 pentru „intenție de a distribui” cocaină, potrivit documentelor instanței, și a petrecut aproape șase ani după gratii între 2007 și 2013. Acum, bărbatul de 47 de ani conduce un restaurant în Downey, California, numit Fatima’s Grill după fiica lui de 19 ani.

Citește și: Sfatul care nu trebuie urmat când alegi un job. ”Vei fi surprins câte uși poți deschide carierei”

Fatima’s Grill, care s-a deschis în 2016, este de fapt o ”fuziune” de bucătării mediteraneene și mexicano-americane. Gândiți-vă la un „shawarma crunch wrap” cu carne, brânză și un strat de Flamin’ Hot Cheetos. Mâncarea aduce un omagiu originii libaneze-americane a lui Elreda și comunității puternic latino în care a crescut în Bell, California, în apropiere.

Culorile strălucitoare și combinațiile de arome ale produselor din meniu au făcut din Fatima’s Grill un hit viral pe rețelele de socializare, unde restaurantul se mândrește cu 1,4 milioane de urmăritori între TikTok și Instagram. A devenit suficient de popular pentru a deveni o afacere de franciză în 2021: s-au deschis șase noi locații în sudul Californiei, New York și Texas.

Locația inițială a adus venituri totale de 1,1 milioane de dolari anul trecut, conform documentelor analizate de CNBC Make It. Abia a ratat să fie profitabilă, dar a ieșit înainte în ultimii ani - și este pe cale să aducă până la 1,8 milioane de dolari în 2023, spune Elreda.

O majoritate a veniturilor Elreda provine din redevențe și comisioane de franciză acum, adaugă el. El a refuzat să împărtășească cifre specifice, invocând obligații contractuale – dar el observă că nu încetinește, cu planuri să intre în Atlanta și Cleveland anul viitor. Mai departe, se uită la Canada, spune el.

„A putea intra și deschide ușile într-o locație din afara statului este doar un vis devenit realitate”, spune Elreda.

Ali Elreda, în fața restaurantului său Foto: CNBC

A urmat cursuri culinare în închisoare

În timp ce executa pedeapsa, Elreda a urmat cursuri culinare și s-a înscris să lucreze în bucătăria închisorii. Îi plăcea să fie în preajma mâncării încă din copilărie, chiar încerca să-și ajute mama la bucătărie.

Dar nu și-a găsit un loc de muncă într-o bucătărie profesionistă. Un văr care deținea o tarabă la o piață de carne din Bell i-a oferit o slujbă de gătit la un grătar mic.

Citește și: Țara din Europa unde românii pot câștiga 3.000 € lunar. Lucrează la înălțime. Ce meserie se cere

În cele din urmă, vărul s-a mutat în străinătate și a încheiat o înțelegere cu Elreda: 80.000 de dolari pentru proprietatea standului. Odată ce a fost la conducere, Elreda a experimentat să amestece bucătăriile tinereții sale, făcând mâncare mediteraneană și tacos pe grătarul mic.

Mai târziu, Elreda a vândut taraba – pentru 125.000 USD – și a investit banii în deschiderea unui restaurant adecvat, în ceea ce odinioară era un restaurant chinezesc cu preparate la pachet. Sub denumirea Fatima’s Grill, mâncărurile inventive ale lui Elreda – precum sosul iute „Lebamex”, prescurtarea de la libanez și mexican – au ajuns virale pe rețelele de socializare.

„Oamenii au început să conducă din Las Vegas... Chino Hills, din San Fernando pentru a gusta aceste mâncăruri,

Atenția este dovada că mâncarea poate „aduna oamenii” din diferite culturi.

„Cred că mâncarea este cea mai bună cale, pentru că nu are linii de culoare. E chiar acolo, ca are un gust bun. Mai bine are un gust bun.”, a spus antreprenorul.

El a văzut oportunitatea extinderii și a decis să-și crească afacerea. 

De data aceasta, în loc să găsească o locație mai mare, el a colaborat cu o firmă de consultanță și a francizat restaurantul, conform cnbc.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te