7.000 euro panourile fotovoltaice care îți scad, iarna, factura cu 70%. Statul vine cu banii

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.10.2022 - 16:56
Panouri fotovoltaice - FOTO: ecosolaris

Programul Casa Verde Fotovoltaice are 8.000 de dosare aprobate din decembrie 2021. Prin acest program, românii pot deveni independenți energetic.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Newsweek România a scris că prețul unui sistem de panouri fotovoltaice pentru casă depinde, evident, de puterea acestuia, care se calculează în funcție de consumul lunar. 

Dacă aveți un consum lunar de circa 300 kWh, de exemplu, aveți nevoie de un sistem fotovoltaic monofazat cu invertor de peste 3 kW. 

Citește și: Nicușor Dan: Este nevoie de toată cantitatea de energie pe care centralele din Bucureşti o pot face

Un kit monofazat de 3,64 kW, de pildă, poate fi format din 8 panouri fotovoltaice monocristaline de 455 W, invertor monofazat, modul WI-FI, tablou DC/AC, structură de fixare pentru toate tipurile de suprafețe și conectică aferentă și aplicație dedicată. Prețul pornește de la circa 22.000 de lei. 

Dacă aveți un consum lunar de aproximativ 500 kWh, aveți nevoie de un sistem fotovoltaic monofazat cu invertor de peste 5 kW. 

Un kit monofazat de 5.46 kW, format din 12 panouri fotovoltaice monocristaline de 455 W, pornește de la circa 29.500 de lei. Dar, la peste 5 kW, puteți alege și un sistem fotovoltaic trifazat. Prețul pornește de la circa 31.500 de lei. 

Citește și: 60.000 lei panourile fotovoltaice care te fac complet independent energetic. Cum iei bani de la stat

O altă simulare realizată de un post de televiziune arată cum poți deveni independent energetic.

Cât costă să ne montăm panouri fotovoltaice

 • casă de 100 mp
 • 6-8 panouri
 • putere între 3-5 Kw
 • investiţia: 6.800 de euro

Cât vine factura dacă montezi panouri fotovoltaice

 • o baterie de 5 kW
 • iarna - 50-70% din factură
 • vara - 100% din factură

Potrivit specialiştilor,  recuperezi investiţia în 5 -10 ani.

Care este procedura de înscriere în programul Casa Verde Fotovoltaice

Conform ordinului MMAP 2.385/2021, de elaborarea listelor cu solicitanții eligibili se ocupă instalatorii validați în programul Casa Verde Fotovoltaice. 

Prin urmare, persoana fizică trebuie să depună la instalatorul validat dosarul de finanțare, ce trebuie să conțină o serie de documente, iar instalatorul face identificarea solicitantului și analiza conformității documentelor prezentate de acesta cu condițiile impuse prin ghidul programului.

Ulterior, instalatorul întocmește lista solicitanților, care cuprinde o serie de informații, precum numele, prenumele, CNP ale solicitantului, județul în care se va amplasa sistemul de panouri fotovoltaice și regiunea, și o transmite Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru validare. Dacă lipsesc informații, AFM notifică instalatorul care, la rândul său, ia legătura cu solicitantul în vederea remedierii situației.

Înscrierea solicitantului în program se consideră finalizată în momentul în care au fost transmise toate datele și aplicația informatică a generat un număr de înregistrare.

Documente necesare pentru înscrierea în programul Casa Verde Fotovoltaice:

- cererea de finanțare, în original, completată integral prin tehnoredactare;
- actul de identitate al solicitantului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
- actul de identitate al solicitantului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
- actul de identitate al coproprietarului/devălmașului, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
- împuternicirea notarială, în situația în care cererea de finanțare este semnată de către altcineva decât solicitantul;
- actul de identitate al persoanei împuternicite, valabil la data transmiterii listei solicitanților;
- extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data transmiterii listei solicitanților, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcție deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanțarea, în original (termenul a fost extins de la 30 de zile);
- copia cărții funciare colective, din care să rezulte maximum două unități individuale trecute pe aceeași carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcții, dintre care unele părți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă și câte o carte funciară individuală;
- certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/ în copie legalizată/ emis în SPV;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/ în copie legalizată/ emis și comunicat prin mijloace electronice de transmitere la distanță;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială se va implementa proiectul, în termen de valabilitate la data transmiterii listei solicitanților, în original/în copie legalizată/emis și comunicat prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în cazul în care solicitantul are domiciliul în altă localitate decât cea în care se implementează proiectul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te