70% din pensiunile dintr-o cunoscută stațiune din România, închise iarna aceasta de frica facturilor

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 28.12.2022 - 13:24
Stațiunea Moneasa / Foto: romaniamama.ro

Două treimi din pensiunile dintr-o cunoscută stațiune montană din România au fost închise în această iarna de proprietari din cauza facturilor mari. Nici măcar de Sărbători nu sunt disponibile.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Două treimi din locurile de cazare de la pensiuni şi vile din staţiunea montană Moneasa, din Munții Apuseni, sunt închise de Revelion, iar proprietarii au decis să-şi menţină suspendată activitatea pe tot parcursul iernii din cauza facturilor mari la utilităţi, în special cele legate de încălzirea spaţiilor.

Primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei, a declarat că de la începutul sezonului rece a primit mai multe înştiinţări de la patroni din industria turismului că îşi vor suspenda activitatea pe timpul iernii, inclusiv de sărbătorile de iarnă, când cererea de locuri de cazare era cea mai mare în anii anteriori, reltează Agerpres.

Citește și: Pensia specială medie a magistraților a ajuns 21.333 de lei. În ianuarie 2022, era 20.207 lei

"Din cauza condiţiilor economice, a costurilor mari cu încălzirea spaţiilor de cazare, cu iluminatul şi cu toate celelalte utilităţi, numărul pensiunilor şi vilelor care mai primesc turişti s-a redus considerabil. Mai avem în jur de 500 de locuri de cazare disponibile din cele 1.500 pe care le are Moneasa.

De Revelion, gradul de ocupare ajungea şi la 90%

Sunt probleme mari pe care le întâmpină patronii, care preferă să redeschidă abia în sezonul cald, în luna mai", a declarat primarul comunei Moneasa.

El a spus că doar un hotel mai este deschis în staţiune, o pensiune mai mare, câteva pensiuni mai mici şi câteva vile.

Citește și: Doi tineri fotbaliști români, în „Top 3” cei mai buni U21 din lume în 2022. Încă 2, în „Top 10”

"În alţi ani, înainte de pandemie, de Revelion gradul de ocupare ajungea şi la 90%. Acum, pe lângă că e criza facturilor mari, e şi o cerere mai mică din partea turiştilor pentru perioada de Anul Nou din cauza lipsei perspectivei de a cădea ninsori, în condiţiile în care se anunţă temperaturi ridicate în următoarea perioadă. Fără zăpadă, într-o staţiune montană nu prea ai ce face iarna... Proprietarii de pensiuni ar trebui să ţină încălzite spaţiile dacă rămân în activitate, fie că au turişti, fie că nu au, astfel că mulţi au preferat să închidă în sezonul rece", a declarat Ioan Herbei.

Primarul a precizat că majoritatea celor 500 de locuri de cazare disponibile au fost totuşi rezervate pentru Revelion. Anul trecut, de Revelion numărul locurilor rezervate a fost de aproximativ 1.000, din cele 1500 de locuri de cazare care erau disponibile.

În 2019, înainte de pandemie, circa 80% din cele 1.700 de locuri de cazare disponibile la acel moment erau rezervate de Revelion, adică în jur de 1.350.

Moneasa este apreciată pentru ape termale bicarbonatate, calcice, magnezice şi sodice, considerate benefice în tratamentul afecţiunilor sistemului nervos central şi periferic, sistemului locomotor, pentru tratarea reumatismului şi a unor afecţiuni ginecologice. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te