60.000.000 lei, sporuri la agenții de stat care veghează ca salariile să fie echitabile în România

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.03.2021 - 15:13
60.000.000 lei sporuri la instituții de stat / ITM, FB

Sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă în valoare de zeci de milioane sunt plătite la instituții aflate în subordinea Ministerului Muncii. Sporurile au crescut de sute de ori de la un an la altul. La baza acordării acestora stau criterii și documente netransparente.

SHARE

La Inspecția Muncii s-au plătit sporuri pentru condiții vătămătoare în valoare de 36 milioane de lei, din care majoritatea în ultimii doi ani. În 2017, sporurile erau de numai 37 mii de lei, în 2018 s-au păstrat la un nivel decent de 90 mii lei, pentru ca să ajungă la 18 milioane de lei în fiecare din anii 2019 și 2020. 

Citește și: Sporuri crescute de 600 de ori la Agenția de stat care îți caută de lucru. Buget: 29.000.000 lei

Sporile au crescut de 485 de ori în numai 3 ani.

Sporurile se văd în veniturile angajaților. Potrivit documentelor, un inspector-șef ia spor de condiții vătămătoare de 1.400 de lei, iar un inspector aproape 900 de lei.

Potrivit legii, Inspecţia Muncii are următoarele atribuţii generale: controlul aplicării prevederilor legale, generale şi speciale, în domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei; furnizarea de informaţii angajatorilor şi salariaţilor cu privire la mijloacele de aplicare a prevederilor legale în domeniile de competenţă; informarea autorităţilor competente despre deficienţele sau abuzurile legate de aplicarea dispoziţiilor legale în vigoare.

60.000.000 lei sporuri la instituții de stat care veghează la echitatea socială

La Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială din cadrul aceluiași minister al Muncii, povestea se repetă. Sporurile acordate angajaților în ultimii 4 ani au fost de 24,4 milioane de lei. În 2017 s-au plătit 66.000 de lei, în 2018 – 145 mii lei, ca să explodeze în 2019 – 11,9 milioane lei și 12,3 milioane de lei în 2020.  

Sporurile au crescut de 181 de ori față de 2017.

Cifrele au fost obținute de Newsweek România de la Ministerul Muncii.

Citește și: EXCLUSIV Sporuri de 174.000.000 lei în trei ani la Muncă. În 2019, de 12 ori mai mult ca în 2017

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială este instituția publică din România care, prin agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, stabilește, acordă și efectuează plata beneficiilor de asistență socială, gestionează sumele destinate susținerii serviciilor sociale și asigură evaluarea, monitorizarea şi controlul respectării legislaţiei specifice în domeniul asistenței sociale.

Creșterea sporurilor a fost posibilă  urmare a intrării în vigoare a Legii salarizării unitare (2017) și după ce aproape toate instituțiile de stat au aplicat indexarea sporurilor cu procentul maxim admis de lege 15% (deși legea prevede praguri și de 5%.)

Cine a stabilit că sunt condiții vătămătoare
Buletinul de expertiză  pe baza căruia a fost acordat sporul de condiții vătămătoare a fost eliberat de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, iar Raportul de măsurători a fost eliberat  de către Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. - Sucursala Direcției Radiocomunicații București, conform prevederilor art. 3, alin. 3, lit. a) din H.G. nr. 917/2017 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare "Administraţie" din administraţia publică centrală, arată Ministerul Muncii pentru Newsweek România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te