Recunoașteți personajele? 4 actori români cuceresc Europa în 1965 cu filmul „Pădurea Spânzuraților”

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.07.2023 - 18:19
4 actori geniali cuceresc Europa la Cannes cu filmul Pădurea Spânzuraților - Foto: Arhiva

Vă provocăm să recunoașteți personajele. În imagine sunt 4 actori geniali care au cucerit Europa, la Cannes, cu filmul Pădurea Spânzuraților. Imaginea este din anul 1965.

SHARE

În imagine sunt 4 actori geniali care au cucerit Europa, la Cannes, cu filmul Pădurea Spânzuraților. Imaginea este din anul 1966. 

„Pădurea spînzuraților” este o ecranizare a romanului scriitorului român Liviu Rebreanu. A fost primul film românesc care a obținut o largă recunoaștere internațională. În anul 1966 a câștigat categoria „Première Oeuvre” a Festivalului de Film de la Cannes.

Imaginea de mai sus îi arată pe regizorul Liviu Ciulei, actrița Gina Patrichi, prima din stânga parțial acoperită, actrița Anna Szeleș și pe Victor Rebengiuc în dreapta. Poza este făcută la Cannes. 

Liviu Ciulei, un destin fabulos

Newsweek a scris pe larg despre incredibilul destin al regizorului Liviu Ciulei. Liviu Ciulei, un mare actor și regizor, avea să fugă din România în 1980, cu o barcă. Securitatea era pe urmele lui, iar colegii îl turnau la partid.

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, între anii 1963 și 1974, de unde a fost îndepărtat de cenzura comunistă în urma scandalului cu premiera Revizorul, montată de Lucian Pintilie.


De aici, lucrurile iau o turnură proastă pentru regizor. Este turnat la Securitate de colegi.

În 2011 s-a aflat că Ion Besoiu a colaborat cu Securitatea şi a dat informaţii despre colegi de-ai săi de la Teatrul Bulandra, în perioada în care era director al instituţiei, au susţinut reprezentanţii CNSAS în acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti. Pe lista celor turnaţi s-ar fi aflat Ion Caramitru și regizorul Liviu Ciulei.

Liviu Ciulei nu mai era jucat decât foarte puțin. Colegii din teatru îl turnau la Securitate. Intrase în dizgrația partidului comunist. La 57 de ani decide să fugă din România.

Liviu Ciulei a fugit din România în anul 1980, cu o barcă cu motor, în timpul filmărilor pentru un documentar despre viața marinarilor români. Trăia deja ani grei, de marginalizare, din partea regimului comunist.

Citește și: Hăituit de colegi, un mare actor și regizor fuge cu barca din România. Lasă în urmă două mari iubiri

Anna Szeleș, o actriță minunată

Anna s-a născut la 24 august 1942, la Oradea. A absolvit Institutul de Teatru din Târgu Mureş, iar din 1965 a activat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Când filma pentru pelicula "Elixirul tinereţii" (1963), l-a cunoscut pe actorul Florin Piersic. Cei doi s-au îndrăgostit şi s-au căsătorit abia după opt ani, din mariajul lor rezultând un fiu, Daniel.

După zece ani de căsnicie, cei doi au divorţat, dar relaţia lor a mai durat cinci ani, deşi Anna Szeles locuia şi juca la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, iar Florin Piersic locuia şi juca la Teatrul Naţional din Bucureşti. După decesul părinţilor, Anna Szeles a emigrat în Ungaria, în 1989, împreună cu fiul ei, Daniel. Actriţa şi-a continuat cariera artistică în Ungaria, unde a jucat în lungmetraje şi în filme pentru televiziune.

”L-am cunoscut pe Florin Piersic în timpul filmărilor la «Vârsta dragostei» La probele pentru filmări, de fapt. El n-a jucat până la urmă. Nu a luat rolul, ci un alt actor.

Dar atunci nu ne-am băgat în seamă. Au trecut câțiva ani până ce am filmat împreună de-adevăratelea. Apoi, după ce ne-am căsătorit, căsnicia noastră a fost foarte ciudată: eu, aici, fiind la Teatrul Maghiar din Cluj, iar el la București.

Citește și: Actriță superbă despre mariajul cu Piersic: Am trăit ca amanții, nu ca soții. Venea din când în când

Rebengiuc și-a întâlnit soția pe platou

Victor Rebengiuc și soția sa Mariana Mihuț s-au întâlnit pe platoul de filmare din „Pădurea spânzuraților”. Liviu Ciulei i-a cerut Marianei Mihuț să joace rolul soției lui Apostol Bolog. Tânărul Victor Rebengiuc îi devenea partener de platou. 

”Ne-am întâlnit în 1964, când filmam „Pădurea spânzuraților”. Ea juca rolul logodnicei mele. Era tânără, încă studentă, în ultimul an la institut, drăguță, frumușică. (…) Am avut o tresărire, un fior, un zvâc. A fost un coup de foudre. Mi-a plăcut când am cunoscut-o, am început s-o curtez chiar în timpul filmărilor.(…) Întâmplător am aflat ca eram vecini de bloc. Ne-am propus să ne întâlnim mai des și din chestia asta a ieșit ce-a ieșit”, a spus Rebengiuc.

Citește și: Iubirea la prima vedere dintre Rebengiuc și Mariana Mihuț ține de 57 de ani. Acasă nu vorbim teatru

Cariera Ginei Patrichi înseamnă peste 50 de roluri jucate pe scenele teatrelor din Galaţi şi Bulandra din Bucureşti, peste 30 de roluri în film, peste 160 de personaje întruchipate în piesele Teatrului Naţional Radiofonic dar şi zeci de roluri în Teatrul Naţional de Televiziune şi în filme şi seriale TV.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te