Destinul unei mari artiste din România: La 9 ani avea primul concert. La 33 ani, găsită fără suflare

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.08.2023 - 19:34
Mihaela Ursuleasa, mare pianist român, moare la 33 de ani - Foto: Profimedia Images
Mihaela Ursuleasa, mare pianist român, moare la 33 de ani - Foto: Profimedia Images
Mihaela Ursuleasa, mare pianist român, moare la 33 de ani - Foto: Profimedia Images
Mihaela Ursuleasa, mare pianist român, moare la 33 de ani - Foto: Profimedia Images

O veste cădea ca un fulger în lumea muzicală, acum 11 ani. Pianista română de renume mondial Mihaela Ursuleasa, stea în urcare, murea subit, la vârsta de 33 de ani. Ursuleasa a fost găsită fără suflare, în casa ei din Viena, din cauza unei hemoragii cerebrale.

SHARE

Ursuleasa a fost găsită moartă în apartamentul ei din Viena, de către polițiști, în jurul orei 11 dimineața.

Se credea că ar fi făcut o hemoragie cerebrală, declara purtătorul de cuvânt al poliției din Viena, Adina Mircioane, culmea ironiei, şi ea tot româncă.

Mihaela Ursuleasa, mare pianist român, moare la 33 de ani

Mai există şi o componentă ciudată, care ţine mai curând de soartă: Mihaela Ursuleasa nu este primul mare pianist român care se stinge prea repede.

Există un fel de blestem. Mai cunoaştem cel puţin două cazuri: cel al marelui pianist Dinu Lipatti, care ne-a părăsit (culmea!) tot la 33 de ani şi cel al marelui talent Tudor Dumitrescu, plecat dintre noi la cutremurul din 4 martie 1977, înainte să împlinească 20 de ani.

Ofițerii au pătruns în apartamentul Mihaelei Ursuleasa, după ce mama ei devenise îngrijorată și a contactat Poliția. „Mama ei a vorbit în mod regulat cu ea sau a văzut-o, dar nu luase legătura, în acea zi”, a spus Mircioane, conform The Guardian.

Citeşte şi: Maruca Cantacuzino, înșelată de soț cu sora ei. De dorul lui George Enescu, își toarnă acid pe față

"A devenit îngrijorată, așa că s-a dus la apartamentul ei. A sunat-o pe telefon și l-a auzit în apartament. Apoi, a presupus că Mihaela se afla încă în apartament" şi a anunţat Poliţia.

Ursuleasa îşi anulase recent două concerte, la București, din motive de sănătate. Fusese un copil-minune.

Născută în anul 1978, la Brașov, era dintr-o familie cu pedigri în branşă. Tatăl ei era un muzician de jazz, iar mama ei cântăreață. La cinci ani, a început să cânte la pian, cerându-i ajutorul tatălui său pentru a descifra un cântecel, "Păpușa bolnavă", de Ceaikovski.

Citeşte şi: Angela Gheorghiu, după ce l-a contestat pe Enescu: Nu datorez nimic României, nu am fost susținută

Copil teribil, dădea deja concerte la vârsta de nouă ani.

La vârsta de 13 ani, Mihaela Ursuleasa a primit o bursă de studii la Viena, oferită de celebrul dirijor italian Claudio Abbado, după ce câștigase locul al doilea, la un concurs de pian din Senigallia, Italia, conform Wikipedia.

La sfatul lui Claudio Abbado, a renunțat temporar la concerte și s-a concentrat asupra educației sale muzicale. Rezultatul a fost că în anul 1995 a câștigat Concursul Internațional de Pian "Clara Haskil".

Ea şi Rodin Moldovan

Ursuleasa a studiat opt ani, la Conservatorul din Viena, pe care l-a absolvit în anul 1999 „cum laude”, obținând diploma de specializare în arta concertului, sub îndrumarea profesorului Heinz Medjimorec.

Stabilită la Viena, în timpul unui concert, l-a cunoscut pe violoncelistul de origine română Rodin Moldovan. Cei doi au devenit părinții unei fetițe, Ștefania.

Rodin: "Motivul despărţirii? A fugit de acasă!"

Ulterior, Rodin Moldovan declara că nu a fost niciodată căsătorit cu Mihaela Ursuleasa şi că i s-a refuzat constant paternitatea copilului:

"Menționez că, în 2005, am avut o relație de câteva luni cu aceasta, fără a fi CĂSĂTORIȚI. După care, în anul 2006, ne-am despărțit ! Motivul despărtirii? A fugit de acasa!

De atunci, noi nu ne-am mai întâlnit și nici nu am mai vorbit vreodată! În ceea ce privește informația pe care dumneavoastră ați publicat-o, cum că eu aș fi tatăl fetiței, menționez că aceasta nu a fost niciodată înregistrată pe numele meu și mi s-a refuzat sistematic să constat oficial paternitatea!"

Trauma asfixierii personalităţii

Din anul 1994, Rodin Moldovan este violoncelist solist al MDR-Sinfonieorchester, din Leipzig.

Într-un interviu pentru Observatorul Cultural, pianista spunea, cu tristețe:

"Prima mea profesoară, doamna Stela Drăgulin, de la Brașov, mi-a dat ocazia unei fantastice experiențe de scenă, de concert. În schimb însă, mi-a asfixiat personalitatea, a ridicat pianista, dar aproape a distrus eul, omul din mine.

Iată greșeli care ar trebui evitate, căci pot avea efecte distrugătoare pentru întreaga viață, pentru întreaga carieră viitoare a copilului. Un copil nu trebuie să fie forțat, nu trebuie să fie exploatat și împins mereu și mereu înainte, cu orice preț, pentru reușită și glorie.

Unui copil talentat, un profesor bun îi dezvoltă și îi susține pasiunea pentru muzică și înțelegerea pentru arta sunetelor. Căci acel copil va deveni artistul care, obligatoriu, va trebui să se descurce mai tîrziu, singur, în viață."

În anul 2010, a primit Premiul Echo Klassik, pentru albumul ei de debut, "Piano & Forte". Tocmai îşi lansase în anul 2011 cel de-al doilea album, "Romanian Rhapsody".

Site-ul ei oficial spunea, la decesul artistei: „Am pierdut nu doar o persoană minunată, ci și unul dintre cei mai mari artiști pe care i-a cunoscut lumea noastră muzicală”. Mihaela Ursuleasa ar fi împlinit anul acesta, pe 27 septembrie, 44 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te