Louis de Funes, dat afară de peste tot la început. Tatăl său s-a dat mort ca să scape de un faliment

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.07.2023 - 17:12
Louis de Funes, timid, fermecător, om de casă - Foto: Profimedia Images

Louis Germain David de Funès de Galarza e actorul preferat al Franței, potrivit unor sondaje realizate de la sfârșitul anilor '60, având peste 150 de roluri în film și peste 100, pe scena de teatru. Stilul său este caracterizat de o evoluţie scenică energică.

SHARE

La Funes, ceea ce pare simplu e foarte complex, iar acea multitudine de expresii faciale, ticuri, schimbări de registre interpretative şi nenumăratele artificii sunt deliberate, controlate, muncite, elaborate şi caracterizează un mare actor.

O parte considerabilă din actoria sa prodigioasă cea mai cunoscută a fost regizată de marele Jean Girault. Are o faimă imensă în lumea francofonă şi e foarte cunoscut cunoscut în multe alte părți ale lumii, inclusiv în țările de limbă germană, fosta URSS, fostul bloc de Est, Italia, Spania, Grecia, Albania, fosta Iugoslavie, precum și în Turcia, Iran, Israel sau Insulele Mauritius.

Louis de Funes, dat afară de peste tot la început. Tatăl său s-a dat mort ca să scape dintr-un faliment

În schimb, Louis de Funès rămâne aproape necunoscut în lumea de limbă engleză. S-a născut la 31 iulie 1914, în Courbevoie, Hauts-de-Seine, din părinți originari din Sevilla, din Spania.

Din moment ce familiile cuplului s-au opus căsătoriei lor, ei au fugit în Franța, în anul 1904. Tatăl său era Carlos Luis de Funès de Galarza, un nobil a cărui mamă descindea din conții de Galarza, de origine bască, era din Funes, conform Wikipedia.

Citeşte şi: Arnold Schwarzenegger despre Bruce Willis: Niciodată nu ne pensionăm cu adevărat. Este un mare om

A lucrat ca avocat în Spania, dar a devenit tăietor de diamante, la sosirea în Franța. Mama lui, Leonor Soto Reguera, era o galiciană, fiica avocatului din Galicia Teolindo Soto Barro, de origine portugheză.

Un episod tragi-comic este legat de tatăl său: fiind comerciant de smaralde sintetice, acesta a ajuns într-o situaţie financiară disperată şi pentru a scăpa de probleme şi-a simulat sinuciderea aruncându-se în Sena.

Şi-a lăsat astfel femeia „văduvă” să se descurce cu cei trei copii. După câţiva ani Leonor a aflat că soţul ei trăia bine-mersi în Venezuela, l-a readus în Franţa, unde a murit în cele din urmă, în anul 1943.

Fufu vorbea trei limbi și cânta jazz la pian

Alintat de prieteni și intimi „Fufu”, de Funès vorbea franceză, spaniolă și engleză. În tinerețe, îi plăcea să deseneze și să cânte la pian. A fost absolvent al Liceului Condorcet, din Paris

Mai târziu, a renunțat la școală, iar în viața sa timpurie a fost destul de puțin vizibil. Funes a urmat cursurile Facultăţii de artă dramatică de la Paris, iar imediat după absolvire a primit mai multe contracte neînsemnate, însă a fost concediat din aproape toate rolurile. După mai multe încercări nereuşite şi-a urmat visul de a deveni cântăreţ şi a început să susţină diverse concerte în localurile capitalei Franţei, în care se acompania singur la pian. 

 A devenit muzician de bar, lucrând mai ales ca pianist de jazz în Place Pigalle, în Paris.

Aici, își făcea clienții să râdă de fiecare dată când se strâmba. A studiat actoria timp de un an, la Şcoala de actorie Simon, unde a avut câteva contacte, inclusiv cu actorul Daniel Gélin, printre alții.

Citeşte şi: Louis de Funes, succes la 50 ani și după 80 de roluri ca figurant. Tatăl și-a înscenat sinuciderea

El, care avea un nume format din cinci componente, este marcată de două soţii cu nume de asemenea lungi şi melodioase. În anul 1936, s-a căsătorit cu Germaine Louise Elodie Carroyer, cu care a avut un copil: un fiu, pe nume Daniel.

Cuplul a divorțat la sfârșitul anului 1942. Până la începutul anilor '40, de Funès a continuat să cânte la pian, în cluburi, crezând că asta era de-ajuns pentru un actor scund, slab și şters.

Soția sa și Daniel Gélin l-au încurajat până când a reușit să-și învingă timiditatea, caracterizată printr-o teamă organică de a fi respins. Soția l-a susținut în cele mai grele momente și l-a ajutat să-și gestioneze eficient cariera.

Citeşte şi: Povestea lui Bruce Willis, actorul care nu își mai amintește că a fost cel mai greu de ucis

Celebrul comisar Juve, din "Fantomas", și vicleanul mafioso Saroyan, din "Razin", îndrăgiți de telespectatorii ruși, a fost cu totul altă persoană, în viața reală. S-a remarcat prin caracterul său pașnic, vesel, decență, dragoste pentru familie și copii.

Nu era isteric, nu era caracterizat prin fervoare și nu avea tendințe spre atacuri insidioase, ca multe dintre personajele pe care le juca. Cei dragi s-au simțit ca în spatele unui zid de piatră, alături de el.

Cea mai mare parte din această protecție i-a fost asigurată, prin reciprocitate, de soția sa, Jeanne Augustine. Numele ei complet este un eveniment melodic şi cultural, deopotrivă: Jeanne Augustine de Barthelemy de Maupassant.

Strănepoata lui Maupassant

Era strănepoata celebrului scriitor Guz de Maupassant. Jeanne și viitorul ei soț s-au întâlnit la Paris, în timpul ocupației germane, în anul 1942, și au trăit împreună timp de 40 de ani.

Cu puțin timp înainte, Funes divorţase de prima lui soție, Germaine, cu cre, atenţie, înainte să se căsătorească se întâlnise fix de 26 de ori.

Există informații că Germaine și-a dat consimțământul să divorțeze doar în schimbul promisiunii lui Louis că nu-l va mai vedea niciodată pe fiul lor, Daniel.

Talentat, fermecător

Au existat și zvonuri că actorul l-a văzut pe băiat în secret, dar, în orice caz, toți biografii săi nu acordă o atenție deosebită existenței acestui copil, în viața lui Funes.

Jeanne Augustine și Louis s-au căsătorit în septembrie 1943, când el lucra ca pianist de jazz, în cluburi de noapte. Mai târziu, ea îşi amintea că nu cunoștea un muzician mai talentat și fermecător.

Pentru a-și întreține familia, Funes s-a angajat la un magazin. Nimeni nu se gândea pe atunci că omul ăsta va deveni într-o zi un mare actor. Acest lucru a făcut posibil să-și hrănească soția și fiul, pe Patrick, care s-a născut în anul 1944. Al doilea fiu, Olivier, s-a născut în anul 1949.

Primul film care l-a făcut celebru

După sfârșitul războiului, Funes a jucat în primul său film, în anul 1946. Cariera sa în film a evoluat încet. iar actorul şi-a câștigat faima de-abia în anul 1958, jucând rolul principal în comedia „Nu prins - nu hoț”.

După 1960, Louis de Funes a început să apară în 3-4 filme anual, apoi chiar mai des. Ordinul Legiunii de Onoare a venit în anul 1974, când era deja notoriu.

În toți acești ani, actorul a trăit în deplină dragoste și armonie cu fermecătoarea sa Jeanne, care a devenit pentru el nu numai soția și prietenul său, ci și un tovarăș de arme în arta cinematografiei.

Îngerul Jeanne

Ea a fost implicată în multe aspecte ale activităților creative ale soțului ei. În special, ea a găsit un partener ideal pentru el în multe filme - actrița Claude Zhansak. S-a întâmplat să fie plătită să fie pe platourile de filmare lângă Louis, așa cum a făcut regizorul Jules Borkon, conform schollufsin.

În viața sa privată, Funes adora plantele și animalele, cu care și-a înconjurat familia în vechiul castel Château de Clermont, lângă Nantes. A avut grijă de copiii și nepoții săi până la sfârșitul vieții. Respectul lor reciproc, unanimitatea și apropierea spirituală au fost descrise mai târziu de fiii lor, într-o carte, ca fiind una dintre cele mai bune amintiri ale copilăriei și tinereții lor.

În anul 1983, în brațele soției lui, Jeanne, marele comedian al Franței a murit, bolnav de inimă. Fiii lui și-au ales propriile cariere. Deși Olivier a jucat în tinereţe în filmele „Fantômas Raged”, „Big Vacation” și „Oscar”, cu tatăl său, a decis să devină pilot. Patrick s-a făcut medic radiolog.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te