Lavric despre Cărtărescu: smiorcăială de bărbat cu plete cănite, tânguiri în ritmuri de manele

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.12.2020 - 12:31
Cărtărescu /omiedesemne.ro

Pe site-ul publicației România literară, parlamentarul AUR Sorin Lavric recenzează ultima carte de poezii semnată de Mircea Cărtărescu.

SHARE

Dincolo de analiza literară, Lavric lansează și o serie de atacuri la persoană și de răutăți care transced cronica de carte.

Citește și: Lavric a dezonorat filosofia.

Cronica lui Lavric se umește „De doi bani” și analizează ultimul volum de versuri „Nu striga niciodată ajutor” scris de Mircea Cărtărescu. Pe care Lavric îl găsește foarte slab.

„Două treimi din volumul lui Cărtărescu e alcătuit din numirea unor simțiri psihologice care nu transmit nici o emoție estetică… Unde deschizi cartea, aceeași lamentație golită de suflu estetic…. Sub unghi intelectual, platitudinea versurilor e înmărmuritoare. Nici o sugestie de preocupare filosofică nu le tulbură curgerea…. Într-adevăr, versuri de doi bani. Între autorul Levantului și cel al volumului de față se cască prăpastia unei căderi în gol”, sunt elementele de cronică literară semnalate de Lavric.

Citește și: Lavric căsătorit cu o procuroare care cîștigă de 4,8 de ori cât el

Răutățile și atacurile la persoană, semnate de Lavric la adresa lui Cărtărescu:

„smiorcăiala de bărbat cu plete cănite”,

„Hohotul acesta tînguitor ar sluji de minune unui libret intonat pe cadențe de manele”

„dîra stînjenitoare a unui talent epuizat”. 

„inepție sentimentală”

„Rumegușul acesta de scînceală prefăcută indispune peste măsură”.

Cronica o puteți citi AICI. 

Textul a apărut în ediția din octombrie a României literare

Luna aceasta, Uniunea Scriitorilor din România a anunțat că îl dă afară pe Sorin Lavric, proaspăt ales parlamentar AUR, și că se delimitează de „declaraţiile politice radicale” ale acestuia.

„Respectivele opinii şi atitudini reprezintă punctele de vedere personale ale dlui Sorin Lavric şi nu angajează în niciun fel Uniunea Scriitorilor din România. Menţionăm că, în urma implicării sale politice, relaţiile contractuale ale dlui Sorin Lavric cu Uniunea Scriitorilor din România şi revista "România literară", în mod firesc şi necesar, iau sfârşit. Ca uniune de creatori în domeniul literar, Uniunea Scriitorilor din România este o instituţie democratică, reunind scriitori din toate etniile care trăiesc în ţara noastră, ale căror drepturi le apără şi le promovează. Uniunea nu face politică partizană”, potrivit comunicatului.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.