Expoziţii, proiecţii de filme, simpozioane, piese de teatru și concursuri cu ocazia Micii Uniri

DE Bianca Iosef | Actualizat: 20.01.2023 - 17:14
Lucian Romașcu- Foto: FACEBOOK

Ziua Unirii Principatelor Române va fi celebrată de instituţiile din subordinea Ministerului Culturii printr-o serie de expoziţii, proiecţii de filme, simpozioane, piese de teatru, concursuri cu premii organizate cu acest prilej.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

"Mica Unire - Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, împlinită în 24 ianuarie 1859 - a reprezentat acel pas esenţial către crearea unei porţi istorice, prin care poporul român şi-a îndeplinit ulterior destinul, la 1 Decembrie 1918, atunci când s-a înfăptuit Marea Unire", a afirmat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, potrivit unui comunicat al instituţiei.

"Am crezut şi o să cred mereu, cu tot sufletul, că cel mai autentic mod de a pune la loc de cinste gloria înaintaşilor noştri constă în a ne arăta recunoştinţa, mândria şi respectul faţă de faptele şi lupta lor pentru acest popor. Este un sentiment înălţător să îi considerăm un exemplu demn de urmat pe cei care, de-a lungul istoriei, au avut curajul, dar şi înţelepciunea de a oferi societăţii româneşti repere ferme şi principii solide. (...)

Citește și: Nicușor Dan: Modernizăm şi dotăm ambulatoriile a şase spitale din administrarea Primăriei Capitalei

E important să ne amintim că, pe lângă domnitorul Alexandru Ioan Cuza sau Mihail Kogălniceanu, înţeleptul său sfătuitor, însuşi poporul, dar şi personalităţile acelei epoci au promovat intens valorile identitare ale României noastre. Din toate aceste motive şi nu numai, să iubim şi să ne bucurăm de ţara noastră în fiecare zi, să fim recunoscători şi să îi onorăm pe toţi cei care au făcut din identitatea naţională scopul primordial al luptei lor", a transmis Romaşcanu.

Citește și: Daea: Supermarketurile încep să înţeleagă ce trebuie să introducă pe galantare: produse româneşti

Conform Ministerului Culturii, la Bucureşti, publicul este aşteptat la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", pe 24 ianuarie, la evenimentul intitulat "Hora Unirii", iar la Muzeul Naţional al Ţăranului Român la proiecţii de filme româneşti.

Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română" a pregătit pentru toţi cei care se vor afla în această zi, în Terminalul Plecări al Aeroportului Internaţional "Henri Coandă" Otopeni, un spectacol muzical şi coregrafic susţinut de către Ansamblul Folcloric "Cununa Carpaţilor".

Tot pe 24 ianuarie, Opera Naţională Bucureşti va marca acest moment prin a lumina clădirea instituţiei în culorile steagului românesc.

La Craiova, Teatrul Naţional "Marin Sorescu" va prezenta, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, recitalul lui Emil Boroghină, intitulat "De la OVIDIU la Mihai EMINESCU", la Timişoara se va juca, în Sala Mare a Teatrului Naţional, spectacolul "Conul Leonida faţă cu reacţiunea" de I.L. Caragiale, semnat de Felix Alexa, iar la Cluj-Napoca publicul poate vizita gratuit Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Ieşenii sunt aşteptaţi, în cadrul celei de-a noua ediţii a turneului "Teatru Românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău", la două spectacole noi din repertoriul Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău - "Frunze de dor" după Ion Druţă şi "Capcana" după "Fuga" de Mihail Bulgakov, iar în deschiderea turneului, la filmul documentar "O scenă a memoriei - 100 de ani de Teatru Naţional la Chişinău".

Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi, în colaborare cu Primăria Comunei Ruginoasa, va organiza la Biserica Domnească Ruginoasa "TE DEUM" - slujbă susţinută de un sobor de preoţi, urmată de alocuţiuni ale oficialităţilor locale şi invitaţilor, depuneri de coroane, iar de la ora 13,00, de Hora Unirii, în faţa Palatului "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, scrie Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te