„Părintele” lui Nea Mărin, Miliardar spune cât de diferiți erau pe platou Amza și Sergiu Nicolaescu

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.10.2023 - 17:29
Scenaristul filmului „Nea Mărin miliardar” a murit - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Scenaristul filmului „Nea Mărin miliardar” a murit - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Eugen Burada, coscenaristul filmelor „Nea Mărin Miliardar” sau „Duelul” regizate de Sergiu Nicolaescu spune de ce nu era de glumit cu actorul. El îi face un portret frumos lui Amza Pellea despre care spune că „nu mai avem unul ca el”. Eugen Burada a murit azi

SHARE

Eugen Burada a fost unul din scenariștii peliculelor „Nea Mărin Miliardar” și „Duelul”, regizate de Sergiu Nicolaescu. Burada a murit după o operație pe cord care nu a avut un final fericit.

Burada a scris romanele bine primite „Uragan asupra Europei”, „Roxelana și Soliman”, „Calea ducesei” și „Plângi, plângi balalaika”, scrise împreună cu prietenul său de-o viață Vintilă Corbul.

Mircea Eugen Burada a fost coscenarist la filme regizate de Sergiu Nicolaescu: „Nea Mărin Miliardar”, „Revanșa”, „Un comisar acuză” și „Duelul”. „Nea Mărin Miliardar” a fost scxris alături de Vintilă Corbu șide  Amza Pellea. 

„Nea Mărin Miliardar” este cel mai vizionat film românesc cu 14.000.000 de intrări.

Într-un dialog cu Libertatea, Burada îi făcea un portret frumos lui Amza: Îi plăceau glumele și era nu doar un bărbat foarte interesant, ci și un actor care știa să pună în valoare personajele. Nu pe el, ci personajul! Era foarte cinstit ca actor. Îi purtăm cu toții o amintire vie meritată. Nu vreau să vorbesc dar ..uite, nu mai avem un Amza! ”, spune Eugen Burada.

Deși turnau o comedie, Sergiu Nicolaescu era foarte strict. “Sergiu Nicolaescu era un regizor foarte strict. Foarte multe glume pe platou nu se făceau, că nu era cazul, te trezeai invitat să ieși afară” .

“M-am dus si eu să văd filmul în sală. Era atâta bucurie..au venit cu bucurie, apreciau replicile. Era atâta râs în sală că se cerea Șșșșșșșt! ca să poți să auzi replica ce urma. Era foarte amuzant și lumea l-a apreciat, într-adevăr”, își mai amintește azi Burada.

O actriță ajunsă la Paris

Newsweek a scris despre destinul „fetei” lui Amza din film. Brânduşa Marioţeanu a avut câteva roluri importante în filmele românești, dar a ales, poate surprinzător, să renunțe la o promițătoare carieră în cinematografie. Avea doar 22 de ani când a emigrat la Paris. 

Brandușa Niro (după numele soțului), a fost în topul Fashion’s 50 most powerful în calitate de redactor-sef la „The Daily”, o revistă de modă dedicată în primul rând adolescenților.

Citește și: FOTO Joacă în „Nea Mărin miliardar” și „B.D” și la 22 ani renunță la actorie. E celebră la New York

Anul acesta a murit unul din ultimii supraviețuitori ai filmului. Ștefan Thury este cunoscut publicului larg pentru rolul său din „Nea Mărin Miliardar” unde s-a travestit pentru a-l seduce pe Amza Pellea care juca un rol dublu - Nea Mărin și un milionar. Ștefan a în aprilie 2023.

Citește și: Actorul, pus să-l „seducă” pe Amza Pelea în Nea Mărin Miliardar, mesaj dincolo de moarte. E în zadar

Regizorul Sergiu Nicolaescu a decedat pe 3 ianuarie 2013 în urma unor complicații cardiace și pulmonare. Nicolaescu a făcut filme care au umplut sălile de cinema. A fost criticat pentru că anumite producții denaturau realitatea istorică, servind propagandei comuniste.

Citește și: 10 ani fără Sergiu Nicolaescu. A vrut să se sinucidă. Ultima soție avea 18 ani când a întâlnit-o

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te