Emanoil Petruț, actorul cu 100 de roluri, moare la doar 51 de ani. A fost mistuit de o mare iubire

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.08.2023 - 11:48
Actorul Emanoil Petruț - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Actorul Emanoil Petruț se va stinge în urmă cu exact jumătate de veac. A jucat în peste o sută de roluri într-o viață scurtă de numai 51 de ani. Apropiații actorului povestesc că după dispariția soției sale, Emanoil Petruț a fost un alt om.

SHARE

Actorul Emanoil Petruț a murit în ziua de 8 august 1983, la vârsta de numai 49 de ani. A fost căsătorit cu Catinca Ralea, formând unul din cele mai frumoase cupluri din lumea artistică și culturală de dinainte de 1989. Catinca Ralea a fost o traducătoare, regizoare de film, actriță și realizatoare de emisiuni radio-tv din România. A fost fiica criticului literar Mihai Ralea.

Într-un portret, ziarulmetropolis scrie despre el că este „un actor complex, unul care răspândea tragism și tensiune pe scenă, Emanoil Petrut a rămas în memoria colectivă graţie personajului Tudor Vladimirescu din filmul Tudor şi vocii sale baritonale”.

O familie cu 4 copii

Părinții actorului, Gabriel Petruț și Ecaterina Vasiliu, s-au căsătorit în 1928 și au cumpărat împreună o căsuță la Mărășești în spatele gării. Au avut 4 copii. Primul, o fetiță născută în 1930, care a murit după naștere, apoi Emanoil, George, Mariana, născută în 1936, an în care într-una din camerele casei familiei Petruț funcționa Oficul telefonic al Mărășeștilor.

 În anul 1939, când Emanoil ajunge la vârsta de școală, părinții acestuia se mută la Focșani, tatăl fiind grefier la Tribunalul Putna, azi Tribunalul Focșani, iar casa lor de la Mărășești este transformată în popotă după intrarea rușilor în țară. Părinții actorului au trăit la Focșani până în 1961, când își vând locuința și se mută în Capitală, unde trăiau cei trei copii ai lor.

Primul său rol a fost Costea Gherasim din piesa „O zi de odihnă” de Valentin Kataev. 

Încurajat de Vraca

Ca amator, la 15 ani juca la Focșani rolul fiului din piesa „Fiul meu” de Gergely Sándor la matineu. Atunci este remarcat de George Vraca, care se afla în oraș și avea un spectacol chiar în acea seară. Îl cheamă în cabina de machiaj și îi spune fără să-l privească: „Termină liceul și fă-te actor!”

Cu încurajarea marelui Vraca, Emanoil pleca în 1948 la Iași, sprijinit de autoritățile focșănene, să susțină concurs la Facultatea de Teatru din Moldova. În 1953 devenea absolvent de IATC, iar după absolvire începe să joace la Teatrului Nottara şi, apoi. la Teatrul Național.

O evocare de acum 60 de ani

„Emanoil Petruț este, la ora actuală, în teatrul şi filmul românesc, unul dintre cei mai remarcabili actori. A întruchipat, pe scenă, peste o sută de roluri, atât de dramă, cât şi de comedie, iar pe ecran peste patruzeci şi cinci, în filmele în care a apărut a înfăţişa personaje istorice, cum ar fi cel al lui Tudor Vladimirescu, unul dintre eroii cei mai iubiţi ai istoriei noastre, sau, în Cantemir, pe Moș Toader.

Din bogata sa filmografie se reţin figura sa din Alarmă în munţi, Secretul cifrului, Sărutul, Aventuri în Deltă, Bătălia pentru Roma, fraţii Jderi.

Emanoil Petruţ - prezenţă activă şi la radio si televiziune - apare aproape seară de seară pe scena Teatrului Naţional, interpretându-i pe Slim din „Oameni şi şoareci”, Dicoi (Furtuna de Ostrovski), Westermann (Danton de Camil Petrescu) etc”, se arăta în revista „Teatrul” din decembrie 1975.

Actorul se va stinge în luna august 1983. Aceeași revistă „tTeatrul” îl evocă, iar autorul lasă să se înțeleagă că actorul știa că va pleca curând dintre noi:

Va pleca în curând

„Ochii săi de culoarea lacurilor glaciare de munte nu vor mai reflecta în ei nici strălucirea Soarelui, nici luminile reflectoarelor.

Citește și: Recunoașteți personajul? A jucat în cel mai frumos film românesc pentru copii. Va fi ucisă la 34 ani

Vocea sa cu timbru baritonal şi accente vrâncene se va rătăci în eterul amintirii şi cine oare şi-o va mai reaminti peste numai câţiva ani ? Cu fruntea sus și cu pas legănat a pornit spre o întâlnire la care era aşteptat. Mi-a spus-o nu fără vădită teamă, la o repetiţie de acum doi ani. Poate că la capătul drumului, drumul acestei ipotetice întâlniri, îl aşteaptă un celebru hohot de râs...”, scria autorul articolului care încheia astfel: 

Citește și: Cezara Dafinescu renunță la căsnicia cu George Motoi pentru marea iubire. Vor fi împreună doar 7 ani

Prin dispariţia lui Emanoil Petruţ lumea artei româneşti pierde nu numai un valoros slujitor al ei, dar şi un om. Un om plin de simplitate, căldură sufletească, de înţelepciune şi tact. Să-i păstrăm amintire”, a scris în revista Teratrul din august 1983.

Citește și: Recunoașteți personajul? S-a născut sașiu și bâlbâit, iar astăzi e un foarte iubit actor român

Ce a putut determina această premoniție?

În urmă cu doi ani se stingea din viață soția sa Catinca Ralea. 

În 1960, Emanoil Petruț se căsătorea cu fiica filozofului Mihai Ralea. El avea 28 de ani, ea, 31. Catinca Ralea a fost unul cultivați oameni de radio din România și un excelent traducător. Pe 19 ianuarie 1981, Catinca se stingea, iar Emanoil Petruț a urmat-o doi ani mai târziu, la aceeași vârstă amândoi: 51 de ani. Poate că Emanoil se referea la întâlnirea cu soția pe care a iubit-o enorm. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te