A trecut prin 11 lagăre din Siberia după ce l-a înfruntat pe Lenin și a unit Basarabia cu România

DE Alex Darvari | 29.04.2023 - 21:13
Pantilimon Hallipa - Foto: Arhiva
Pantilimon Hallipa - Foto: Arhiva

Unul dintre artizanii unirii Basarabiei cu România din anul 1918 a fost Pantilimon Halippa. Gestul său eroic avea să fie „recompnesat” de comuniști, 25 de ani mai târziu, cu ani grei de pușcărie. Astăzi, sunt 44 de ani de la moartea marelui patriot.

SHARE

Pantilimon Hallipa a fost unul dintre artizanii unirii României cu Basarabia. 

După abdicarea țarului Nicolae al II-lea, Pantelimon Halippa a creat Partidul Național Moldovenesc. El este ales deputat în Parlamentul din Petrograd. În Rusia, a negociat dreptul românilor basarabeni la autodeterminare, cu Kerenski, Lenin și Troțki.

„A revenit la Chișinău, unde a fost ales vicepreședinte, apoi președinte al Sfatului Țării din Basarabia care își regăsise autonomia. În această calitate, Pantelimon Halippa a obținut votarea Unirii Basarabiei cu Regatul României. Gestul său era să îl coste viața, pentru că soldații bolșevici au încercat să îl asasineze. Pantelimon Halippa a fost însă protejat de Armata Regală Română. El a luat parte, în 1918, și la adunările din Cernăuți și Alba Iulia, care au decis Unirea Bucovinei și a Transilvaniei cu România.

După Unire, el a devenit ministru pentru Basarabia. A unit partidul fondat de el cu Partidul Țărănesc și cu Partidul Național Român, condus de Iuliu Maniu. Astfel, s-a format PNȚ, în conducerea căruia a rămas eroul basarabean”, amintește RFI.

Hallipa, al doila preşedinte al Sfatului Ţării

Decretul regal de promulgare a actului Unirii Basarabiei cu România a fost datat 9/22 aprilie 1918.

După ce, la data de 2 aprilie 1918, Ion Inculeț și-a dat demisia din conducerea Sfatului Țării, fiind numit ca ministru fără portofoliu pentru Basarabia, în Guvernul Marghiloman, a fost numit ca președinte al Sfatului Țării omul politic Constantin Stere (2 aprilie 1918 - 25 noiembrie 1918) și apoi Pantelimon Halippa (25-27 noiembrie 1918).

Cea de-a doua sesiune a Sfatului Țării și-a ținut lucrările între 25-27 noiembrie 1918. După aprobarea reformei agrare pentru Basarabia, în noiembrie 1918, Sfatul Țării a votat o moțiune prin care aproba unirea fără condiții cu România, așadar renunțând la condițiile solicitate anterior și exprimându-și încrederea în viitorul democratic al noului stat, în care nu mai era nevoie de o protecție specială pentru Basarabia.

Citește și: Sfatul Ţării, Chişinău: "Se uneşte cu mama sa, România

După Unire, a fost membru în diverse guverne ale Românie, iar până în anul 1934, a fost membru al Parlamentului României.

A trecut prin 11 lagăre din Siberia după ce l-a înfruntat pe Lenin

Venirea la putere a comuniștilor va duce la arestarea lui. Aceștia nu vor putea trece peste faptul că i-a înfruntat pe bolșevici. în plus, comuniștii români au dorit să epureze toate elementele care au făcut parte din conducerea României de până la ei.

A fost arestat în 1950. Pantelimon Halippa a fost dus în închisoarea din Sighetu Marmației. După 2 ani, a fost dat rușilor, care l-au dus la Chișinău, unde a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică în Siberia. 

„Poate la eliberarea şi reabilitarea mea a contribuit şi modesta mea activitate de curăţitor de gunoaie şi closete în 11 lagăre siberiene, până la Baikal şi dincolo, în tot cazul, mi s-a dat un bilet de reabilitare completă din partea administraţiei sovietice. Dar în ţară nu-s reabilitat nici până în prezent“, a spus Halippa

Se întoarce, astfel, într-o temniță românească, la Aiud. Acolo a stat închis până în 1957. Pantelimon Halippa a murit la București în 1979.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te