World Press Photo, cea mai importantă expoziție globală de fotojurnalism, din nou la București

DE Alexandru Pop | 07.05.2021 - 15:01
World Press Photo, cea mai importantă expoziție globală de fotojurnalism, din nou la București/FOTO: Mads Nissen

Cea de-a 64 ediție a expoziției internaționale anuale World Press Photo va putea fi vizitată și anul acesta, pentru a 10-a oară în România, în București, Timișoara și Cluj-Napoca, în perioada mai - iulie 2021.

SHARE

Deschiderea expoziției din București are loc sâmbătă, 8 mai, de la ora 10.00, la Muzeul Național de Artă al României.  

În premieră, începând cu acest an, expoziția va fi însoțită și de un proiect de conținut care va analiza rolul și impactul social al jurnalismului responsabil, fenomenul fake news și dezinformarea, urmând  a fi anunțate în acest sens o serie de emisiuni, podcasturi și dezbateri care se vor derula pe tot parcursul verii.  

Acestea vor fi realizate de co-organizatorii din acest an, Fundaţia Eidos și platforma Upgrade 100, cu sprijinul mai multor parteneri strategici locali și internaționali.  

Evenimentul din București, care se poate vizita începând de sâmbătă, face parte din expoziția anuală internațională World Press Photo, itinerantă în întreaga lume, fiind expusă în peste 100 de spații din peste 45 de țări și vizitată de peste 4,5 milioane de oameni la fiecare ediție.  

„Ne bucurăm că avem oportunitatea de a duce o expoziție simbol pentru jurnalismul de calitate în România, pentru a X-a oară consecutiv, cu dorința de a crește interesul românilor pentru fotografia documentară. Anul acesta suntem mai puternici și mai hotărâți prin tot ceea ce vom aduce în fața comunității din România în lupta noastră împotriva fake news și a efectelor acestui fenomen” , a declarat Cristian Movilă, fondator Eidos Foundation și reprezentant World Press Photo în România.

„Suntem onorați să redevenim parteneri strategici ai proiectului WPP în România, la exact 10 ani de la momentul în care am lansat, tot în co-producție, ediția cu numărul 1. Sprijinirea jurnalismului și a conținutului responsabil este parte din misiunea noastră pe termen lung”, a adăugat Dragoș Stanca, fondator Upgrade 100 și partener Thinkdigital – compania specializată care va administra parteneriatele comerciale ale WPP în acest an.  

Citește și: Gruia Stoica acuză: condamnat după ce a blocat traficul de țigări controlat de soțul ex-șefei DIICOT

Competiția World Press Photo recunoaște fotojurnalismul de calitate și premiază imagini și povești din întreaga lume. Anul acesta, 4.315 fotografi din 130 de țări din întreaga lume au înscris 74.470 de imagini.  

Câștigătorul World Press Photo în 2021

Câștigătorul concursului World Press Photo 2021 este fotojurnalistul Mads Nissen, care a surprins pentru Politiken/Panos Pictures una dintre imaginile-simbol ale anului: pacienta Rosa Luzia Lunardi (85 de ani) îmbrățișată de sora medicală Adriana Silva da Costa Souza, în azilul Viva Bem, din São Paulo, Brazilia – Povestea emoționantei imagini și de ce e intitulată “Prima Îmbrățișare”, aici.  

Citește și: Interlopul Mircea Nebunu ar putea face 9 ani de închisoare după ce a condus fără permis

În București, expoziția va avea loc cu sprijinul Muzeului Național de Artă al României (MNAR) și se va putea vizita începând cu 8 mai, accesul fiind prin intrarea Știrbei Vodă.

Programul de vizitare este 8 mai - 26 mai, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 17.00.

După Capitală, expoziția va fi deschisă în Timișoara (30 iunie - 20 iulie) și Cluj-Napoca (2 - 20 iunie) iar detaliile fiecărui eveniment vor fi publicate pe pagina de Facebook a expoziției, dar și prin intermediul altor parteneri strategici de comunicare.

Proiectul este sprijinit și de partenerii instituționali Ambasada SUA în România, UNICEF în România, British Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București și Centrul Cultural Clujean. Expoziția World Press Photo 2021 este realizată în parteneriat cu Ministerul Culturii și se află sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.