Proiectul de lege care propune interzicerea fermelor de nurcă americană și șinșilă, ultimele ferme de animale pentru blană din România, este blocat de aproape un an în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților.
Deși a fost aprobat de Senat și a primit aviz favorabil de la Comisia Juridică, votul final în plenul Camerei a fost amânat de patru ori, din cauza lipsei unui raport din partea Comisiei pentru Agricultură.
Măsurile care ar scăpa animalele de abuzuri mai așteaptă. Votul care ar putea scoate România din clasamentul rușinii a fost amânat de deputați
România este printre ultimele state din UE care încă permite creșterea animalelor pentru blană, deși numărul fermelor a scăzut de la peste 150 în 2013 la doar 9 în 2023.
Inițiativa de interzicere este susținută de peste 67% dintre români, iar petițiile pentru eliminarea fermelor de blănuri au adunat 74.000 de semnături.
Investigațiile Humane Society International din 2022 au dezvăluit abuzuri grave în aceste ferme, unde animalele erau ținute în condiții deplorabile și ucise brutal.
Pe lângă problemele de cruzime, fermele de blănuri reprezintă și un risc de biosecuritate, crescând riscul apariției de noi pandemii, avertizează cercetătorii.
Deși proiectul a fost introdus de mai multe ori pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, votul decisiv continuă să fie amânat, în ciuda presiunii publice și a pericolelor evidente.