Viorel Donciu, împuternicit la şefia Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, reţinut de DNA

DE Valentin Mirică | Actualizat: 09.04.2021 - 12:13
Foto: Monitorul de Suceava

Viorel-Andrei Donciu, împuternicit în funcţia de şef al Serviciului Permise Suceava, a fost reţinut de DNA. Mașina lui Donciu, un Audi A8 nou, în valoare de 80.000 de euro, a rămas în parcarea hotelului din Suceava în care era cazat, arată Pro TV.

SHARE

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie de la Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de joi, a lui Viorel-Andrei Donciu, ofiţer de poliţie, la data faptelor şef al SPCRPCIV Maramureş, iar în prezent împuternicit pe funcţia echivalentă de la nivelul Serviciului Suceava, pentru luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), cumpărare de influenţă şi acces ilegal la un sistem informatic.

Citește și: Medicul Denciu, eroul anului în Belgia, jignit de Flavia Groșan în România: „Eroul" care s-a ars

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, la data de 4 februarie, Viorel-Andrei Donciu, în calitate şef al SPCRPCIV Maramureş, ar fi cumpărat influenţa unui consilier de la Consiliul Judeţean Maramureş, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât Donciu să fie desemnat în continuare în aceeaşi funcţie, numirea în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş expirând în data de 15 februarie.

Citește și: Interlopul Calu, eliberat în dosarul rețelei de prostituție din Tenerife. Și sexy-PRM-ista e liberă


În schimbul menţinerii sale în funcţie, spun anchetatorii, Viorel-Andrei Donciu l-ar fi sprijinit pe consilier la înmatricularea unor vehicule deţinute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidaţi la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi cu îndeplinirea oricăror alte atribuţii de serviciu pe care ofiţerul de poliţie le are potrivit funcţiei, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane.

Citește și: Interlopul Corduneanu, care a cerut bitcoin ca taxă de protecție pentru o videochatistă, eliberat

"La data de 1 februarie, la instigarea aceluiaşi consilier, Viorel-Andrei Donciu ar fi accesat fără drept baza de date a MAI - Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura în proprietatea unei societăţi comerciale", se precizează în comunicat.

Vali Nebunu către Romi Neguș: Am dat jos mâna unuia cu sabia, a rămas atârnată în piele și tendoane

În contexte diferite, arată DNA, în zilele de 9 februarie, 10 februarie şi 25 februarie, în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş, Donciu ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obţinerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.

Citește și: EXCLUSIV Afaceri dubioase în starea de urgență la Transporturi. Aparate PCR care nu merg nici acum

Viorel-Andrei Donciu urmează să fie prezentat joi Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Nouă polițiști și cinci complici au fost arestați în urma descinderilor din noiembrie 2020 în dosarul ”fabricii de permise” de la Suceava, care a obținut milioane de euro din eliberarea ilegală de premise auto.

La percheziții au fost descoperite peste 1,2 milioane de euro și 800.000 de lei, care erau ținuți inclusiv în geamantane și ligheane, ceasuri de lux și bijuterii, opt mașini de lux și alte bunuri.

Polițiștii cereau, potrivit procurorilor DNA, și 6.000 de euro pentru trecerea probei teoretice. Cea mai mare parte a mitei se ducea la șeful Serviciului Permise Auto, comisarul șef Radu Obreja încasând și câte 20.000 de euro pe zi.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.