VIDEO Vinerea Verde: Premierul Florin Cîţu a venit pe jos la Palatul Victoria

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.03.2021 - 11:00
Premierul Florin Cîţu a venit pe jos la Palatul Victoria. / Foto: digi24.ro

Prim-ministrul Florin Cîţu a venit pe jos, vineri, la Guvern, alăturându-se astfel campaniei derulate de Ministerul Mediului privind reducerea poluării în marile oraşe.

SHARE

Şeful Executivul a precizat jurnaliştilor care l-au aşteptat la una din intrările în Guvern că a venit "exclusiv pe jos" de acasă până la Palatul Victoria, precizând că a parcurs distanţa în aproximativ 15 minute.

"Fac acest lucru foarte des, îmi pare bine că nu ştiţi de fiecare dată când fac acest lucru, că aţi atrage prea mult atenţia", a declarat Florin Cîţu, vineri, înainte de a intra la Palatul Victoria.

Premierul a afirmat că nu a simţit frigul de afară, iar jurnaliştii i-au spus că au fost angajaţi de la Guvern care au venit cu maşina la serviciu în această zi.

"Nu, nu este frig, este ok. Sigur, se vor adapta în perioada următoare, este o zi mai răcoroasă, să spunem, pentru această perioadă, dar să spunem că lunile următoare vor veni pe jos, vinerea, cu toţii ", a declarat Cîţu.

Citește și:

VIDEO Vinerea Verde: Primarul Negoiță de la S3, pe bicicletă, la serviciu, la 0 grade Celsius

Cîțu nu este un adept al bicicletei

Întrebat dacă foloseşte şi mijloace de transport alternative, cum ar fi bicicleta, el a spus: "Nu, cu bicicleta nu, mai folosesc metroul din când în când".

Fiind întrebat dacă Bucureştiul pare un oraş prietenos pentru biciclişti, premierul a afirmat: "Va fi mai prietenos pentru biciclişti, sunt sigur acum că avem un nou primar general care susţine acest mod de transport".

El a adăugat, totodată, că transportul în comun de suprafaţă este o opţiune în acest moment pentru bucureşteni.

"La Bucureşti deja se va reînnoi parcul pentru tramvaie, deci sigur se va îmbunătăţi situaţia", a declarat Cîţu.

"Vinerea Verde" îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal. 

Citește și:

Transportul public din București, în faliment fără bani de la stat: 80% subvenție, 8% din bilete

Vinerea Verde - STOP! Azi maşina stă pe loc!

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) lansează campania ''Vinerea Verde'', o iniţiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe.

Sub sloganul "STOP! Azi maşina stă pe loc!", această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon, informează un comunicat al MMPS.

"Vinerea Verde" îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

"Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor doreşte să instaureze în România 'Vinerea Verde', ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun. Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament, o iniţiativă care încearcă să schimbe mentalităţi", a declarat ministrul Barna Tanczos.

De asemenea, această iniţiativă este o invitaţie la mişcare, atât pentru angajaţii MMAP şi angajaţii instituţiilor publice din subordine, dar şi pentru cei din mediul privat.

"Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică. Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici", a spus Barna Tanczos.

Pentru a oferi un impuls către mobilitate alternativă, ministrul Mediului va veni vineri la serviciu cu metroul, pe ruta Piaţa Romană - Piaţa Unirii. Ministrul se va afla la staţia de metrou Piaţa Romană în jurul orei 8:10. Totodată, în jurul orei 8:30, ministrul va face declaraţii de presă privind "Vinerea Verde" după primele ore de desfăşurare.

În afara măsurii voluntare de a impulsiona mobilitatea alternativă a angajaţilor din instituţiile publice şi private, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are în plan şi un program dedicat care prevede parcări pentru biciclete şi infrastructură de alimentare a maşinilor electrice pentru angajaţii acestor instituţii.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.