VIDEO Un liceu abandonat, prădat de hoți la Iași: Au furat calorifere și parchet. Poliția îi „apără”

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.04.2023 - 21:52
Liceul abandonat din Iași - Foto: ZDI
Liceul abandonat din Iași - Foto: ZDI

Hoţii s-au alimentat toată iarna cu lemne de foc din parchetul din clasele elevilor, dar şi cu calorifere din fontă pe care le vindeau la fier vechi.

SHARE

Lupte între hoţi şi paznici ca în Vestul Sălbatic pe şantierul unei şcoli dezafectate din municipiul Iaşi, sub privirile Poliţiei. Hoţii provin din familii rome care locuiesc în zona Manta Roşie, pe lângă fostul Dedeman, iar clădirea şcolară face parte din Grupul Şcolar “Dumitru Mangeron” (fostul Liceu CUG), situat pe bulevardul Poitiers nr. 41. 

Un liceu abandonat, prădat de hoți la Iași: Au furat calorifere și parchet. Poliția îi apără

S-a ajuns ca paznicii firmei care efectuează modernizarea şcolii să se bată efectiv, la propriu, cu hoţii, însă cel mai adesea fără succes. 

Culmea, pare că poliţiştii ţin cu hoţii. “Ei cu ce să se încălzească?”, i-a întrebat poliţistul de caz pe reprezentanţii firmei. Hoţii au fost identificaţi, însă nu sunt traşi la răspundere.

Jurnaliştii Ziarul de Iaşi au fost ieri la faţa locului, pentru a vedea cu ochii lor detaliile celor relatate.

UPDATE: Ieri, imediat după plecarea jurnaliștilor din șantier, hoții au dat un nou "atac". Romii au îndoit niște gratii și au spart intrarea în liceu de unde au apucat să fure trei colaci cu cablu însă au fost surprinși de către un paznic. Hoții au fugit însă paznicul a apucat să vadă locul în care locuiește hotul. Între timp  au ajuns și polițiștii. "Ieri a fost prins în flagrant un bărbat care ar fi sustras bunuri din curtea societății", au precizat reprezentanții Poliției Iași.

Hoţii nu se mulţumesc cu ce li se dă

Jurnaliştii Ziarul de Iaşi au fost puşi în temă de către unul dintre paznicii şantierului, unul care a luat o bătaie bunicică de la indivizii respectivi.

Acesta lucrează la firma de construcţii Inbit, care a contractat lucrările de modernizare a corpului de clădiri ale Liceului Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări, unitate şcolară din care face parte acum Grupul “Mangeron” (fostul Liceu CUG), grup situat în apropiere de fostul Siraj, pe bulevardul Poitiers.

Fitma constructoare a început de curând să scoată lucruri vechi din clădiri, parte din lemn, dar şi alte materiale. De asemenea, muncitorii au adus utilaje de lucru, scule şi unelte de lucru foarte multe din ele scumpe.

Ieri, când jurnaliştii Ziarul de Iaşi au mers în vizită pe şantier, într-un camion tocmai se încărca o cantitate mare de parchet din lemn şi mobilier care urma să fie transportat la reciclare. Jurnaliştii au întrebat administratorul firmei de ce nu oferă o parte şi ţiganilor, ca să nu mai fure şi să nu se bată cu paznicii.

“Noi le-am oferi, însă ei nu se mulţumesc cu atât. Ei s-au obişnuit toată iarna să intre în şcoala dezafectată, desprindeau parchetul de pe jos, şi îl transportau cu sacii acasă, unde îl puneau pe foc. Apoi, au furat peste 1.000 de elemenţi de calorifer din clase, pe care le duceau la fier vechi şi încasau bani. Însă, imediat ce am venit să începem lucrările, au început problemele. În sensul că ne fură şi sculele de lucru. Iar în acel moment am sunat la Poliţie”, a precizat Andrei Târnovanu, administratorul firmei Inbit.

Acesta a securizat şantierul cu plase de sârmă, iar intrările în şcoală cu gratii din fier forjat. Chiar şi aşa, hoţii au reuşit să intre căţărându-se la etajul unu şi intrând în interior spărgând geamuri. Ca urmare, în ciuda acţiunilor şi a plângerilor la Poliţie, furturile au continuat.

De pază face inclusiv administratorul

Săptâmâna trecută, lucrurile au ajuns la un punct maxim de tensiune între cele două părţi, adică hoţii şi muncitorii firmei Inbit.

Pentru paza de noapte, reprezentanţii firmei Inbit au adunat o armată de oameni plătiţi, care încearcă să reziste “atacului” hoţilor. 

Astfel, pe timpul nopţii, de pază face chiar şi administratorul firmei. “Avem un prejudiciu de aproximativ 300.000 de lei deja, sumă care reprezintă contravaloarea materialelor de construcţii şi a sculelor care au fost sustrase într-o perioadă mai lungă de timp.

Imediat după ce am sesizat Poliţia, pe 7 aprilie, în următoarea noapte au fost sustrase materiale de construcţii şi ambalaje, dar au pătruns şi într-unul dintre autovehiculele noastre, de unde au furat scule, printre care o bormaşină şi o suflantă de aer cald în valoare de 5.000 de lei.

Drept urmare, noi am suplimentat paza, însă oamenii sunt ameninţaţi de către aceşti indivizi, care acţionează în grup şi cauzează inclusiv pagube prin aruncarea unor pietre în geamuri, deteriorează gardurile şi cauzează panică în zonă, sau vătămarea corporală a agenţilor de pază ai firmei”, a adăugat Târnoveanu.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te