VIDEO Trei avioane F-16 din Olanda au venit în România. Piloții ucraineni le vor încerca

DE Alin Crișan | 17.04.2024 - 17:20
VIDEO Trei avioane F-16 din Olanda au venit în România. Piloții ucraineni le vor încerca - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Trei avioane F-16 din Olanda au venit în România. Aeronavele F-16 vor fi puse la dispoziția Centrului european de instruire F-16 și vor fi folosite de piloții ucraineni.

SHARE

Trei avioane de luptă F-16 au ajuns, miercuri, la baza militară de la Fetești. Aeronavele de vânătoare au fost donate de Olanda, iar la bordul acestora s-a aflat și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și omoloaga sa olandeză, Kajsa Ollongren.

VIDEO Trei avioane F-16 din Olanda au venit în România. Piloții ucraineni le vor încerca

Cele trei avioane de vânătoare F-16 au aterizat astăzi la Fetești, iar la bordul acestora s-au aflat și ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, ministrul român Angel Tîlvăr și generalul Gheorghiță Vlad, șeful Armatei Române. Potrivit MApN, aeronavele F-16 vor fi puse la dispoziția Centrului european de instruire F-16 și vor fi folosite în cadrul programelor dedicate piloților, pentru operarea acestui tip de avion de luptă.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: „Evenimentul de astăzi are loc după ce Olanda a donat României trei avioane F-16 pentru Centrul de instruire de la Fetești. Aici există deja opt aeronave pe care piloții din țara noastră fac trecerea de pe MiG-21 LanceR pe avioanele F-16. Vorbim de un centru care a fost inaugurat anul trecut, de o serie de piloți din România care se antrenează aici, trec prin mai multe etape, trei în total. Prima dată pe cea practică, apoi merg și la simulator, există mai multe simulatoare la baza de la Fetești. 

Citește și: Putin învingător va înrola 1.000.000 de ucraineni și va ataca 4 țări. Va ajunge la granița României

După care trec și la manșă și se pregătesc. Tot piloții care se pregătesc în această perioadă vor pilota avioanele F-16 pe care România le are deja. Vorbim de o escadrilă care deja face raiduri deasupra României.

Urmează să ajungă alte 32 de aeronave din Norvegia. Toți acești piloți vor face poliție aeriană, iar în cazul în care un avion infractor se apropie de spațiul aerian al României, ei se vor ridica și vor încerca să-l țină departe de țara noastră”. 

Olanda a trimis primele cinci avioane de vânătoare F-16 în România la finalul lunii noiembrie 2023, pentru a fi folosite la pregătirea piloților ucraineni.

O țară din UE refuză să mai ofere Ucrainei avioane F-16

Premierul grec Mitsotakis afirmă sprijinul Greciei pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia, dar spune că țara sa nu este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, invocând îngrijorări cu privire la propriile capacități de apărare ale Greciei, pe fondul tensiunilor cu Turcia vecină.

Într-un interviu acordat Rzeczpospolita (RP), premierul grec Kyriakos Mitsotakis a abordat poziția țării sale față de războiul din Ucraina. Mitsotakis a declarat că Grecia a sprijinit Ucraina încă de la începutul invaziei rusești, dar nu este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, invocând tensiunile Greciei cu Turciei.

Citește și: Cum arată dronele tip avion de la Poliția de Frontieră? Costă peste 400.000 $ și pot acoperi 150 km

Ucraina caută avioane de vânătoare F-16 pentru a face față superiorității aeriene a Rusiei, avioanele rusești depășind în rază de acțiune apărarea Ucrainei. În toamna anului trecut, SUA au aprobat transferuri de F-16 din Danemarca și Olanda, în așteptarea finalizării pregătirii piloților.

Mai multe țări europene, printre care Olanda, Danemarca și România, ajută la pregătirea piloților ucraineni. În prezent, piloții ucraineni se antrenează în Danemarca, Marea Britanie, Franța și SUA, iar unii dintre ei ar trebui să fie pregătiți de luptă până în această vară. Cu toate acestea, se anticipează că doar aproximativ șase din cele 45 de F-16 promise vor fi livrate la întoarcerea lor, potrivit euromaindanpress.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te