Pedepse cu închisoarea pentru cei care ard gunoaie. Ce propune șeful Gărzii de Mediu

DE Catinca Doboș | Actualizat: 30.04.2024 - 14:31
Pedepse cu închisoarea pentru cei care ard gunoaie. Ce propune șeful Gărzii de Mediu - Foto: Pexels.com (Imagine cu )

Șeful Gărzii de Mediu, Andrei Corlan, a declarat că arderea ilegală a gunoaielor ia amploare în România, iar amenzile nu îi opresc pe cei care întreprind astfel de activități. Corlan susține că ar trebui să existe consecințe penale pentru a stopa fenomenul.

SHARE

Problema arderii ilegale a deșeurilor devine un fenomen din ce în ce mai răspândit în România.

Andrei Corlan, șeful Gărzii de Mediu, a declarat la Prima News că „arderile ilegale de deşeuri reprezintă un proces de valorificare a deşeurilor care de cele mai multe ori sunt deţinute ilegal, valorificate ilegal şi comercializate ilegal, conform surselor citate de Digi24.

Citește și: Amenda dată de Garda de Mediu, Rafinăriei Petromidia după explozia de săptămâna trecută

„Este un fenomen care din păcate în România încă este de amploare şi Garda Naţională de Mediu desfăşoară, constant, acţiuni împotriva acestui fenomen”, a afirmat comisarul general al Gărzii de Mediu.

Pedepse cu închisoarea pentru cei care ard ilegal gunoaie. Mesajul șefului Gărzii de Mediu

Corlan a precizat că de anul trecut, Garda Naţională de Mediu are o procedură în premieră, fiind singura instituţie care confiscă deşeurile cu valoare materială.

Citește și: 20.000 de lei amendă pentru cei care stau la bloc. Ce trebuie să facem cu frunzele care cad pe jos

„Nu adunăm gunoiul, adunăm exact ceea ce îi doare pe acei făptuitori, pentru a descuraja fenomenul” a spus Corlan, precizând că au fost singurii care au început confiscarea autovehiculelor care transportă deşeuri ilegale şi au extrapolat la confiscarea deşeurilor cu valoare materială. 

Şeful Gărzii de Mediu a mai afirmat că numai anul trecut combinat cu anul acesta a făcut peste 200 de controale şi a aplicat sancţiuni de 6 milioane de lei, fiind confiscate 350 de tone de deşeuri cu valoare materială care au fost valorificate.

Citește și: Șeful Gărzii de Mediu Ilfov, avere nedeclarată de milioane €: zeci de terenuri și apartamente

El a mai spus că Garda de Mediu a participat efectiv la punerea în executare a 34 de mandate de percheziţie, împreună cu structurile de forţă, ceea ce până anul trecut nu se întâmpla.

„Aceste arderi ilegale de deşeuri, aceste fenomene infracţionale, se întâmplă de ani şi ani de zile. Au fost aplicate sancţiuni de sute de milioane de lei în decurs de trei ani. Unii plătesc, alţii nu, dar fenomenul continuă.

Citește și: TIR-uri încărcate cu gunoaie, găsite lângă Oradea: Li se refuzase accesul în țară. Cum au intrat

De aceea odată am mers, odată, pe procedura aceasta de confiscare a deşeurilor, şi mai mult decât atât, o problemă de genul acesta va trebui să o abordăm în sferă penală, pentru că abordarea contravenţională a fenomenului nu a avut rezultate, este clar, încă se întâmplă, constant”, a declarat Corlan.

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu a precizat că anul trecut au destructurat o reţea în vestul ţării care a adus peste 1500 de tone de deşeuri în ţară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te