Partenerii evenimentului au fost Lockheed Martin și Thales România.
Lockheed Martin este în România de peste 30 de ani
Moderator: Ce ne puteți spune despre proiectele Lockheed Martin în România?
“În ceea ce privește proiectele pe care le avem în derulare, am furnizat elicoptere Black Hawk, HIMARS, radare cu rază lungă de acțiune, rachete PAC-3, avioane F-16 și în curând F-35. Suntem integrați în structura de securitate și apărare a României, și ne-am integrat și în sectorul industrial de aici,” spune Ray Piselli.
Ray Piselli, Lockheed Martin: Suntem foarte mândri de lunga istorie pe care o avem aici
“Cred că este foarte important să înțelegem că, în timp ce furnizăm o mulțime de platforme, oferim și o mulțime de oportunități și dezvoltăm sectorul industrial,” continuă responsabilul companiei americane, explicând că este foarte important “să creăm un ecosistem de apărare în România nu numai pentru piese și pentru lanțul de aprovizionare global, ci și pentru durabilitate și întreținere, reparații și, în general, pentru aceste platforme. Din nou, Lockheed Martin este foarte mândră de istoria îndelungată pe care o avem aici."
Moderator: Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat contractul pentru avioanele F-35. Este de așteptat să fie semnat în curând, dar va trebui să așteptăm pentru primele avioane de luptă, care vor ajunge în România abia prin 2030, cred. De ce durează atât de mult?
"F-35", detaliază Piselli, "este o aeronavă foarte specializată și, dacă ați urmărit industria, au fost o mulțime de comenzi, în special în Europa. Este vorba mai mult despre modul în care identificăm aceste nevoi și plasarea cererilor în sistem".
Producem peste 150 de avioane pe an, deci nu este vorba despre ritmul de producție. Dar din nou, am discutat cu primul ministru și cu ministrul apărării despre cel mai bun mod de a face acest lucru și iar ei au urmat într-adevăr un plan specific", explică oficialul Lockheed Martin.
"Acesta a fost de a obține avioanele F-16 despre care a vorbit antevorbitorul meu, de a le pune la punct, știind ce durată de viață le mai rămăsese pentru că sunt cumpărate de la terți (second hand), astfel încât atunci când vom aduce F-35 să existe o continuitate: când aeronavele F-16 va fi scose din serviciu, F-35 să fie complet operaționale.
Acest interval de timp între semnarea contractului până la obținerea aeronavelor este de cinci-șase ani, urmați apoi de cinci-șase ani de suprapunere cu F-16. Deci, există un plan real pentru a reuși acest lucru. Pe de altă parte, este nevoie să aveți infrastructura pregătită pentru a cincea generație de aeronave (n.n.: din care face parte avionul F-35)", spune Ray Piselli.
Revenind din nou la tranziția spre F-35, Piselli a explicat că F-16 "este o soluție bună, un bun început pentru ceea ce trebuie să se întâmple pentru F-35, astfel încât planul stabilit să funcţioneze. Acum, este vorba despre punerea la punct a infrastructurii, dar și despre pregătirea piloților.
Pentru ambele părți, a spus reprezentantul Lockheed Martin, "este nevoie de timp și, de fapt, ne confruntăm cu dificultăți pe partea de infrastructură. Timpul poate părea lung, dar de fapt este exact așa cum am planificat împreună cu ministrul apărării și cu primul ministru."
Aerostar, partener important
Moderator: Cu cât este mai dificil să formezi un pilot pentru F-35 decât pentru F-16?
"Nu sunt pilot", explică Ray Piselli, "dar vă voi spune că formarea de noi piloți F-35 a fost puțin mai ușoară decât tranziția piloților de la, să zicem, MiG-uri la F-35-uri. Partea bună este că tranziția de la F-16 este mai ușoară. Faptul că piloții trec de la F-16 la F-35 este un lucru bun."
Moderator: Cum merge parteneriatul cu Aerostar Bacău, pentru mentenanța la F-16, Black Hawk. HIMARS? Vă așteptați să păstrăm această colaborare și pentru F-35? Vor fi implicați români în procesele de mentenanță sau alte servicii asemănătoare pentru F-35?
"Categoric", a promis Piselli, la Defense Summit 2024, apoi a detaliat: "Aerostar este un partener important pentru noi. Merg la Bacău atât de des! Mă simt foarte confortabil cu oamenii cu care lucrez acolo, apreciez mândria pe care o au în privinţa muncii pe care o fac.
Se va colabora şi pentru F-35
“Îmi place să lucrez cu ei. Rețineți: Aerostar e primul centru de mentenanță Black Hawk S70i din Europa (n.n.: Forţe Aeriene Filipineze sunt cel mai mare operator de astfel de elicoptere de top din lume), este o unitate certificată F-16 și este primul centru de mentenanță HIMARS".
Așadar, spune oficialul LM, "Aerostar este un partener important pentru Lockheed Martin, iar ideea ca și F-35 să vină aici este firească. Fiecare proiect pe care l-am adus (n.n.: la Aerostar) a fost realizat atât de bine și, din nou: se bazează pe tehnologia cu care lucrăm. Black Hawk, HIMARS, F-16, F-35 - este o progresie naturală".
Armata Română - conducere de top
Moderator: Ați fost peste tot prin lume. Ce părere aveți despre Armata Română?
“Conducerea Armatei Române este de top, de cea mai bună calitate. Cred că interoperabilitatea cu NATO va fi foarte importantă, mai ales dacă ne gândim la frontul de est și la ce se întâmplă acum în lume. Statutul României în NATO este la un nivel ridicat. Chiar și centrul de antrenament F-16 pe care l-am dezvoltat aici, este o unitate de antrenament regională. Este prima pe care am făcut-o în Europa pentru a sprijini toate flotele de F-16 din Europa de Est. Este fantastic. Asta ridică nivelul României în NATO. Apoi, când vă gândiți unde se află lumea acum, România și zona Mării Negre, sunt atât de importante. Știu că în Statele Unite, pentru Lockheed Martin, a avea România ca partener este foarte important și suntem foarte mândri de relația pe care o avem cu voi.