București, 8 mai 2025 – Cei mai buni jucători de șah din lume au intrat oficial în competiție în cadrul Superbet Chess Classic România 2025, etapa românească a prestigiosului circuit Grand Chess Tour. Prima rundă s-a desfășurat miercuri, 7 mai, la Grand Hotel Bucharest, în prezența a zece Mari Maeștri internaționali.
Printre aceștia se numără și Bogdan Deac, cel mai bine clasat jucător român, care participă în turneu în calitate de wildcard. Etapa din București este a doua din cele cinci programate în Europa și SUA, în cadrul unei ediții aniversare care marchează 10 ani de Grand Chess Tour, competiție fondată de Garry Kasparov.
Ceremonia de deschidere a avut loc marți, 6 mai, reunind aproximativ 150 de invitați – oficiali, sportivi, personalități din viața publică și pasionați de șah. Prima zi competițională a fost deschisă oficial miercuri, la ora 15:00, printr-o serie de mutări simbolice realizate de mari nume ale scenei internaționale și locale: Vishy Anand, multiplu campion mondial, Michael Khodarkovsky, președintele Grand Chess Tour și vicepreședinte FIDE, și ambasadorii Superbet Florin Răducioiu și Codin Maticiuc.
Cronica rundei I
Duda, Jan-Krzysztof - Caruana, Fabiano ½ - ½
Partida Duda-Caruana a fost cea mai lungă partidă a primei runde, a durat peste 70 de mutări și s-a încheiat remiză, abia când s-a ajuns la „rege contra rege”. În deschidere s-a jucat o siciliană clasică, în care figurile ușoare și damele s-au schimbat rapid. S-a intrat într-un final de turnuri în care Caruana a încercat să valorifice structura mai bună a pionilor de pe flancul damei și mai apoi a pionului în plus pe care l-a obținut, dar reprezentantul Poloniei a stăpânit perfect fiecare moment.
Firouzja, Alireza - Vachier-Lagrave, Maxime 1 - 0
Derby-ul francez ne-a adus o partidă spectaculoasă, plină de sacrificii din partea tânărului Firouzja. Partida a început ca o siciliană, dar care s-a transpus în atacul indian. După multe presiuni, la mutarea 44, albul a găsit un sacrificiu spectaculos de cal pe câmpul d5, sacrificiu care i-a adus și victoria în mai puțin de 10 mutări. Partida a fost una „de revistă” și abia așteptăm să vedem ce surprize ne mai pregătesc cei doi în următoarele runde și cum va reveni MVL.
So, Wesley - Deac, Bogdan-Daniel 1 - 0
Partida So - Deac se anunța a fi o partidă extrem de liniștită care părea că va conduce către o remiză fără mari probleme pentru niciuna dintre părți. Totuși, într-un final egal de piese ușoare, după multe mutări jucate cu sub 5 minute rămase pe ceas, Deac omite neașteptata mutare f7!. Aflat într-o poziție cu ambii cai atacați, demnă de cărțile de combinații, albul alege să nu captureze niciunul dintre cai (care ar duce la remiză) și împinge pionul spre transformare, pion care nu mai poate fi oprit și care aduce victoria jucătorului american.
Aronian, Levon - Abdusattorov, Nodirbek ½ - ½
La fel de liniștită ca partida So - Deac, Aronian și Abdusattorov au jucat o variantă a deschiderii engleze în care albul a simplificat rapid poziția prin multe schimburi. Cei doi jucători au ajuns într-un final de turnuri cu structura de pioni simetrică, aproape identică. După schimbarea pionilor de pe flancul damei, partida s-a încheiat remiză prin repetarea de trei ori a poziției. Ambii jucători au avut o acuratețe de aproape 99%, ceea ce trădează buna pregătire teoretică și anunță un șah de foarte bună calitate la București.
Gukesh, Dommaraju - Praggnanandhaa, Rameshbabu ½ - ½
Poate cea mai așteptată partidă a turneului a fost cea dintre campionul mondial en-titre și totodată, cel mai tânăr campion mondial din istorie și conaționalul său din top 10 mondial. Cei doi indieni au oferit un spectacol pe măsura așteptărilor prezentând un joc agresiv și planuri pe contre. La mutarea 23, Gukesh reușește să captureze dama adversarului, obținând avantaj, dar adversarul s-a apărat curajos și a creat contrajoc pe flancul damei. În final, campionul mondial a fost nevoit să se mulțumească cu remiză prin șah etern.
Clasamentul după runda I
1-2. Firouzja Alireza
1-2. So Wesley
3-8. Praggnanandhaa Rameshbabu
3-8. Abdusattorov Nodirbek
3-8. Caruana Fabiano
3-8. Duda Jan-Krzysztof
3-8. Aronian Levon
3-8. Gukesh Dommaraju
9-10. Deac Bogdan
9-10. Vachier-Lagrave Maxime
Rezultate runda I
o Duda, Jan-Krzysztof - Caruana, Fabiano ½ - ½
o Firouzja, Alireza - Vachier-Lagrave, Maxime 1 - 0
o So, Wesley - Deac, Bogdan-Daniel 1 - 0
o Aronian, Levon - Abdusattorov, Nodirbek ½ - ½
o Gukesh, Dommaraju - Praggnanandhaa, Rameshbabu ½ - ½
Programul rundei a II-a
Runda a II-a va începe joi, 08 mai, la orele 15.00, la Grand Bucharest Hotel, și se va disputa între:
● Vachier-Lagrave, Maxime - So, Wesley
● Deac, Bogdan-Daniel - Aronian, Levon
● Caruana, Fabiano - Praggnanandhaa, Rameshbabu
● Duda, Jan-Krzysztof - Firouzja, Alireza
● Abdusattorov, Nodirbek - Gukesh, Dommaraju
Joi, prima mutare simbolică va fi realizată de legendarul portar Bogdan Stelea, de luptătorul Cătălin Moroșanu, ambii ambasadori Superbet, și Ioan Masca, CEO PartnerVet.
Biletele pentru urmărirea competiției, puse în vânzare
Evenimentul este accesibil publicului larg, iar biletele sunt deja disponibile. Intrarea este gratuită pentru copiii sub 14 ani (pe bază de înregistrare aici). Vârsta minimă pentru participare este de 5 ani, cu mențiunea că trebuie menținută liniștea în sala de concurs.
Toate fondurile strânse în urma achiziționării biletelor vor fi donate Clinicii Internaționale de Baschet Adaptat și Turneului Internațional de Baschet în Scaun Rulant „Maria”, reafirmând angajamentul Fundației Superbet față de accesibilitate și incluziune în sport. Prin această direcționare a fondurilor, organizatorii își propun să ofere sportivilor, antrenorilor și arbitrilor nu doar vizibilitate, ci și resursele necesare pentru a se antrena și concura în condiții de performanță.
Pentru mai multe detalii și pentru cele mai recente știri despre circuit, puteți vizita www.fundatiasuperbet.ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org și urmări paginile de social-media ale Fundației Superbet și GCT.
Anul acesta, circuitul Grand Chess Tour oferă jucătorilor șansa de a concura pentru premii totale în valoare de 1,6 milioane de dolari. Turneele clasice beneficiază de un fond dedicat de 350.000 de dolari, iar probele rapide și blitz vor premia câștigătorii cu câte 175.000 de dolari fiecare. Finalul circuitului va fi marcat de o etapă eliminatorie inedită, în care primii patru jucatori ai clasamentului general vor disputa partide decisive pentru un premiu suplimentar de 350.000 de dolari.
Susținerea financiară a evenimentului este asigurată în acest an de Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, organizații non-profit renumite pentru implicarea în promovarea șahului ca instrument educațional și social. Competiția locală Superbet Chess Classic România este realizată în parteneriat cu Federația Română de Șah, subliniind astfel importanța șahului pentru comunitatea din România.