VIDEO Poliția cere „prezumția de vinovăție” ca să deschidă focul împotriva infractorilor din trafic

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.11.2022 - 13:32

Un tânărul a fost la un pas să spulbere mai mulți pietoni și a fugit de poliție și jandarmii care voiau să îl rețină la semafor în intersecția de la Tineretului, în centrul Bucureștiului.Ulterior, el a fost eliberat sub control judiciar.

SHARE

Filmul evenimentelor

Un bărbat cu un Mercedes alb nu are răbdare și forțează coloana lovind mașina din față. Polițistul îl somează să oprească și să se dea jos, dar bărbatul refuză.

Oameniii urlă „e mort” în timp ce șoferul execută manevre pentru a ișei din coloană. Sunt chemați 4 jandarmi pentru a-l da jos pe bărbat din Mercedes. Un jandarm înceracă să spargă geamul, iar atunci șoferul demarează, lovește două mașini și scapă.

Citește și: Baza militară MApN unde vor ajunge rachete Patriot modernizată de un oligarh rus pentru 80.0000.000€

„Acesta nu s-a conformat indicaţiilor poliţistului, în sprijin venind şi o echipă de jandarmi din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti. La solicitarea forţelor de ordine să oprească şi să coboare din autoturism, conducătorul auto a părăsit zona, lovind două autoturisme”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.

Autoturismul a fost dat în atenţie şi a fost găsit abandonat, la scurt timp, pe o stradă din Sectorul 4. Ulterior, şoferul a fost identificat, fiind căutat de autorităţi.

Liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica a precizat, la RFI, cum putea fi rezolvat cazul. El spune că respectivul șofer ar trebui tratat cu pistol cu electroșocuri și să i se acorde prezumțai de vinvăție.

De trei ani facem solicitări conducerii Inspectoratului General al Poliției Române și Ministerului Afacerilor Interne să ia în considerare achiziționare, chiar și în sistem pilot, a unor pistoale cu electroșocuri. În perioada pandemiei, când am fost destul de aproape de a convinge Poliția Română să achiziționeze astfel de mijloace, inspectorul general de la acel moment a ales să cumpere niște bastoane cu electroșocuri de aproximativ 40 cm. 

Au cumpărat niște chinezării cu 100 și ceva de lei, pe care nu le-a folosit niciodată niciun agent de poliție. Nu le pot folosi în condițiile în care ei trebuie să se apropie de agresor, riscând să fie la rândul lor vătămați. Din această perspectivă, dacă vorbim despre cazul de la Suceava, nu era vorba despre folosirea armei din dotare, ci era vorba despre folosirea unui Taser, care nu ne-ar fi adus în situația unui deces și a unei vătămări a colegului nostru polițist.

Dacă vorbim despre cazul din București, aici ar trebui introdusă o prezumție de vinovăție a șoferilor care refuză să oprească motorul autoturismului sau care refuză să coboare din autoturism la solicitarea polițistului.

Dacă ar exista această prezumție de vinovăție, polițistul putea la acel moment să scoată arma din dotare și să o îndrepte către conducătorul auto sau poate chiar să execute foc asupra membrelor superioare sau inferioare pentru a-l determina să oprească. Dumneavoastră ați spus că a fost un real pericol. Îmi cer scuze. Ieri am asistat la o umilință asupra societății din partea sistemului judiciar pentru faptul că acest șofer este astăzi liber și nu este acuzat de tentativă la omor, în condițiile în care a pus în pericol atât integritatea fizică și viața jandarmilor și a polițistului care era lângă mașină și inclusiv a pietonilor. Unii dintre ei chiar s-au ferit pentru că altfel erau luați pe capotă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te