VIDEO Mării nu i-a plăcut lărgirea plajei din Mamaia. Valurile au „mușcat” din nisip, 2 m diferență

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 10.03.2023 - 11:57

La vară, turiștii vor avea o „surpriză” pe Litoral. Mării Negre nu i-a plăcut lărgirea plajei din Mamaia, realizată acum 2 ani. Iarna aceasta, în timpul furtunilor, valurile au „mușcat” din nisip și au săpat în plajă făcând dificilă intrarea în apă pe porțiuni largi.

SHARE

Pe Litoral au început să se vadă efectele furtunilor din timpul iernii. Valurile puternice au tras din nisipul de pe plaja din stațiunea Mamaia în zona proaspăt lărgită cu fonduri europene. 

Pe plaja din fața Hotelului Rex, de exemplu, diferența de nivel ajunge și la aproape 2 metri.

Specialiștii spun însă că nu ar trebui să ne speriem și că este un fenomen obișnuit.

Chiar și așa, pentru ca în această vară turiștii să nu fie nevoiți să sară peste „dune” pentru a intra în apa mării, autoritățile vor trebui să intervină cu utilaje pentru nivelarea nisipului.

Citește și: VIDEO Cine e bărbatul „forțos” care i-a amenințat pe mascații SAS: Valentino, un interlop temut

Valurile au „mușcat” din nisip la Mamaia. În față la Rex, diferența de nivel e de 2 metri. Specialiștii: Este un fenomen natural, se numește „cliffing”

Plajele din Mamaia, lărgite în urmă cu doi ani, au început deja să se erodeze. Furtunile au măcinat nisipul, iar marea a înaintat cu câțiva metri pe uscat.

Plaja din Mamaia Nord a pierdut într-un anotimp câțiva metri de nisip. Furtunile din iarnă au fost puternice, iar efectele se văd acum. Cu alte cuvinte “Marea ia înapoi ce i-a fost luat”. Oamenii care trec pe acolo speră ca plaja să fie refăcută curând.

"Da, e un pic situația delicată, în sensul că să vedem ce se întâmplă măcar spre vară încoace. Cineva va trebui să o amenajeze așa cum trebuie pentru că altfel nu știu cum vor putea copiii să coboare așa ceva, cel puțin la vară", a declarat un constănțean.

Citește și: Un TIR-ist de 51 de ani a întors în mijlocul autostrăzii și a luat-o pe contrasens. A dat de poliție

Specialiștii spun că este un fenomen absolut natural, ce se petrece pe toate plajele, și îl numesc „cliffing”.

"Este o microfaleză ce s-a creat în urma diferenței de nivel între plaja supraterană, plaja pentru noi și plaja peștilor, plaja submersă. Este o diferență poate, la nivelul apei de cel puțin trei metri și sub nivelul apei alți doi metri. Deci cinci metri diferență de teren care face ca această interfață să aibă o continua eroziune pe timpul iernii, la cele mai mici valuri (...) În spatele meu, în partea asta de jos deja se formează o faleză naturală.

Practic, natura impinge faleza făcută de om. Această ruptură este interfața între faleza naturală și plaja făcută de om", a explicat Adrian Bîlbă, doctor în științe, relatează dobrogea.tv.

"S-a pus și un nisip suplimentar astfel încât, furtunile de la Marea Neagră chiar dacă vor eroda din plajă anumite porțiuni, ele vor crea o linie de echilibru al liniei Mării Negre, astfel încât plaja emersă și submerse vor conlucra foarte bine. Se va crea o plajă submerse astfel încât intrarea în mare să nu fie atât de abruptă", a declarat Hristu Uzun, director Administrația Bazinală Dobrogea – Litoral. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te